Publication detail

Prevence tvorby akrylamidu v cereálních produktech aplikací L-asparaginázy

MARKOVÁ, L. CIESAROVÁ, Z. BASIL, E. BEDNÁRIKOVÁ, A. KUKUROVÁ, K. SINDLER, W. MURKOVIC, M. ŠIMKO, P.

Original Title

Prevence tvorby akrylamidu v cereálních produktech aplikací L-asparaginázy

English Title

Prevention of acrylamide formation in cereal products by application of enzyme L-asparaginase

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Cílem této studie bylo provést monitoring výskytu akrylamidu v cereálních produktech a navrhnout či optimalizovat technologii výroby, případně recepturu vybraných druhů trvanlivého pečiva s cílem minimalizovat obsah akrylamidu pod deklarovanou indikativní hodnotu a tím dosáhnout zvýšení zdravotní bezpečnosti výrobků.

English abstract

The aim of this study was to carry out monitoring of acrylamide in cereal products and to design and optimize production technology or recipe of biscuits. The objective of optimization is to minimize the content of acrylamide under an indicative value and thus achieve increased health product safety.

Keywords

akrylamid, eliminace, sušenky, L-asparagináza

Key words in English

acrylamide, elimination, biscuits, L-asparaginase

Authors

MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; BASIL, E.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; KUKUROVÁ, K.; SINDLER, W.; MURKOVIC, M.; ŠIMKO, P.

RIV year

2012

Released

8. 11. 2012

ISBN

978-80-970552-6-4

Book

Zborník z V. Vedeckej konferencie Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca

Pages from

23

Pages to

27

Pages count

5

BibTex

@inproceedings{BUT97674,
  author="MARKOVÁ, L. and CIESAROVÁ, Z. and BASIL, E. and BEDNÁRIKOVÁ, A. and KUKUROVÁ, K. and SINDLER, W. and MURKOVIC, M. and ŠIMKO, P.",
  title="Prevence tvorby akrylamidu v cereálních produktech aplikací L-asparaginázy",
  booktitle="Zborník z V. Vedeckej konferencie Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca",
  year="2012",
  pages="23--27",
  isbn="978-80-970552-6-4"
}