Detail předmětu

Nové směry ve vodárenských technologiích

FCH-DCO_NVDAk. rok: 2011/2012

Vlastnosti přírodních vod ve vztahu k úpravě pitné vody, standardy kvality pitné vody, klasifikace procesů úpravy vody, disperzní soustavy a jejich stabilita, koagulace a agregace při úpravě vody, stanovení optimální dávky koagulantu, kinetika koagulace, separace suspenzí, koagulace, míchání, sedimentace, flotace, filtrace, sorpce, membránové procesy, odželezování, odmanganování, kalové hospodářství úpraven vody, oxidace organických a anorganických látek ve vodě, dezinfekce pitné vody, chlorace a dechlorace, ozonizace, oxid chloričitý, působení UV záření, biologické metody, koroze a ochrana proti korozi v distribuční síti, ztvrzování a změkčování vody, odkyselování, zušlechťování pitné vody, kontrola a řízení technologických procesů úpraven vody.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Získání komplexních znalostí o technologických procesech úpravy vody.

Prerekvizity

Znalosti z kurzů Hydrochemie, Analytická chemie, Chemické inženýrství, fyzikální chemie

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

ústní zkouška

Osnovy výuky

1) Složení a vlastnosti přírodních vod z hlediska úpravy pitné vody.
2) Požadavky na jakost pitné vody, Vyhláška MZ ČR č. 252/2004 Sb.
3) Disperzní soustavy a jejich stabilita.
4) Koagulace a agregace při úpravě vody, kinetika koagulace.
5) Stanovení optimální dávky koagulantu.
6) Význam míchání pro tvorbu separovatelných agregátů.
7) Separace suspenzí (1. separační stupeň - usazování), povrchové zatížení.
8) Separace suspenzí (1. separační stupeň - čiřiče).
9) Separace suspenzí filtrací, filtrační materiály, teorie filtrace.
10) Separace suspenzí filtrací, druhy filtrace a typy filtrů.
11) Délka filtračního cyklu a kalová kapacita.
12) Praní filtrů a zafiltrování.
13) Flotace.
14) Membránové procesy při úpravě vody.
15) Odželezňování a odmanganování vody.
16) Kalové hospodářství úpraven vody.
17) Desinfekce vody chlorací, vedlejší produkty chlorace.
18) Další způsoby desinfekce vody (vyjma chlorace).
19) Oxidace organických látek přítomných ve vodě.
20) Aerace vody a její význam pro úpravu vody.
21) Odstraňování organických látek adsorpcí.
22) Biologické metody úpravy vody. Odstraňování amoniaku a dusičnanů.

Učební cíle

Poskytnout přehled o požadavcích, procesech, technologiích a zařízeních pro úpravu pitné vody.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Zařazení předmětu ve studijních plánech