Detail předmětu

Food Analysis I

FCH-BAO_ACP1Ak. rok: 2012/2013

Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (cukry, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými orgány.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

Nabízen zahraničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

Absolvent kurzu získá přehled o použití metod důležitých pro produkci a bezpečnost potravin. Součástí přehledu jsou nově vyvíjené postupy přípravy vzorků a perspektivní metody analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.

Prerekvizity

Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní, zejména instrumentální, analytické chemie. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami.

Osnovy výuky

1. Úvod a obecná problematika analýzy potravin, přístup, analysy, 2. Vzorkování v analýze potravin, 3. Voda, 4. Prvky, 5. Aminokyseliny a bílkoviny, 6. Lipidy, 7. Sacharidy, 8. Vitaminy, 9. Enzymy, 10. Aromatické látky a barviva, 11. Aditiva, 12. Cizorodé látky, 13. Analýza pomocí lidských smyslů

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámení se a utřídění dosavadních znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin. Jde jednak o metody na stanovení přírodních součástí potravin a to základních živin (cukry, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), dále minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Dále jde o metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Poslední část zahrnuje senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými organy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Davídek J. a kol.: Laboratorní příručka analýzy potravin., SNTL, Praha 1977 (EN)
Multon J.- L.: Analysis of food constituents. J. Wiley, New York 1997 (EN)
Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed., ITP, New York 1994 (EN)
Príbela A.: Analýza potravín., STU, Bratislava 1991 (EN)

Doporučená literatura

Nollet L.M.L: Handbook of Food Analysis. Vol.1, Vol.2, Marcel Dekker, New York 1996 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHCHT_INT bakalářský

    obor BPCO_CHM , 1 ročník, zimní semestr, volitelný
    obor BPCO_SCH , 1 ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program NPCP_CHM_INT magisterský navazující

    obor NPCO_CHM , 1 ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor