Detail předmětu

Integrované systémy řízení

FSI-9ISRAk. rok: 2015/2016

Předmět "Integrovaný management" jakosti seznamuje studenty se základními principy moderního řízení podniku, zásadami systémového a statistického myšlení tak, aby byli schopni je aplikovat v rámci celého podniku i na dílčí procesy. Důležité je vnímání důležitosti jednotného celkového systému managementu organizace a jeho součástí - subsystémů managementu technologického, finančního - ekonomického, personálního, managementu jakosti, managemntu environmentálního, managementu ochrany zdraví a bezpečnosti atd. Metrologie a zkušebnictví jsou jedněmi z pilířů subsystému managementu jakosti. Bez správného fungování těchto prvků nelze garantovat shodu produktu s požadavky zákazníků a v mnoha případech by mohlo docházet k porušování zákonů (o metrologii, o technických požadavcích na výrobky). Na druhé straně - metrologický (konfirmační) systém nemůže být samoúčelný, musí být podřízen politice jakosti přijaté vedením organizace. Získané znalosti jsou předpokladem pro zvládnutí navazujících předmětů oboru a pochpení významu jakosti všech procesů pro jakost finálního produktu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Výsledky učení předmětu

Absolventi jsou schopni posoudit stav podnikového systému řízení a hodnotit jeho výkonnost s ohledem na politiky a cíle. Součástí hodnocení je stanovení opatření ke zlepšování.

Prerekvizity

Absolvent university technického nebo obchodního zaměření.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny.

Způsob a kritéria hodnocení

Ústní zkouška.

Osnovy výuky

• Zaměření na zákazníka. Organizace jsou závislé na svých zákaznících, a proto mají porozumět současným a budoucím potřebám zákazníků, mají plnit jejich požadavky a snažit se překonávat je-jich očekávání.
• Vůdcovství. Vedoucí pracovníci prosazují jednotnost účelu a nasměrování organizace. Mají vytvá-řet a udržovat interní prostředí, v němž se mohou pracovníci plně zapojit při dosahování cílů orga-nizace.
• Zapojení pracovníků. Pracovníci na všech úrovních jsou živým prvkem organizace a jejich plné zapojení umožňuje využít jejich schopností ve prospěch organizace.
• Procesní přístup. Požadovaného výsledku se dosáhne mnohem účinněji, jsou-li činnosti a souvise-jící zdroje řízeny jako proces.
• Systémový přístup k managementu. Identifikování, porozumění a řízení vzájemně souvisejících procesů jako systému přispívá k efektivnosti a účinnosti organizace při dosahování jejích cílů.
• Neustálé zlepšování. Neustálé zlepšování celkové výkonnosti organizace má být trvalým cílem organizace.
• Přístup k rozhodování zakládající se na faktech. Efektivní rozhodnutí jsou založena na analýze údajů a informací.
• Vzájemně prospěšné dodavatelské vztahy. Organizace a její dodavatelé jsou vzájemně závislí a vzájemně prospěšný vztah zvyšuje schopnost obou vytvářet hodnotu.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy moderního řízení podniku, zásadami systémového a statistického myšlení tak, aby byli schopni je aplikovat v rámci celého podniku i na dílčí procesy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Individuální studijní plán.

Základní literatura

Fiala, A. a kol. : Management jakosti s podporou norem ISO 9000:2000. Verlag Dashöfer, Praha, 2000.
Juran, J. M. ; Gryna F. M. : Juran´s Quality Control Handbook. McGraw-Hill, Inc., New York, 1988.
Deming, W. E. : The New Economics for Industry, Government, Education. MIT Center for Advanced Engineering Study, Cambridge, MA., 1993.
Veber, J. a kol.: Management. Management Press, Praha, 2000, ISBN 80-7261-029-5 (CS)

Doporučení literatura

Mizuno, S.: Řízení jakosti. Victoria Publishing, Praha, 1992.
ČSN EN ISO 9000:2001: Systémy managementu jakosti – řada 3 svazků. ČSNI, Praha, 2001.
Nenadál, J. a kol.: Moderní systémy řízení jakosti (Quality Management). Management Press, Praha, 1998.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor