Detail předmětu

Bioinženýrství pro potravináře

FCH-DCO_BIPAk. rok: 2020/2021

Tento předmět je zaměřen na rozvoj myšlení studentů na doktorském studiu v oblasti produkce biologických aktivních produktů pro potrativnárstvo, GMO produktů, zelené chemie v potravinářství, na bioaktivní obaly a cirkulační hospodářství.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Student pochopí propojení bioinženýrství s potravinářským průmyslem a jeho produkty.

Prerekvizity

Bez omezení

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Způsob a kritéria hodnocení

Kolokvium

Osnovy výuky

1. Aplikace fermentačních procesů.
2. Využívaní bioprocesů v potravinářství.
3. Výroba kyseliny mléčné.
4. Výroba octa.
5. Produkce aminokyselin a inzulínu.
6. Výroba antibiotik.
7. Produkce enzymů.
8. Výroba pekařských kvasnic.


Učební cíle

Prohloubit znalosti o vybraných postupech v bioinženýrství používaných při výrobě a zpracováván potravinářských, meziproduktů, produktů nebo obalů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace k tématu dosertační práce, prezentace na dané téma.

Základní literatura

C. Socaciu, Food colorants. Chemical and Fuctional Properties. CRC Press, 2007, ISBN: 13-978-0-8493-9357-0 (CS)
G. D. Najafpour, Biochemical Engineering and Biotechnology, Elsevier, New York, 2019 (CS)

Doporučená literatura

M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, 2007, ISBN: 978-0-12-372532M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, ISBN: 978-0-12-372532-5 (CS)
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)
P. Weirich, Labeling genetically modified food. Oxford University Press, 2007, ISBN 978-0-19-532686-4 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DKCP_CHTP doktorský

    obor DKCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program DPAP_CHTP doktorský

    obor DPAO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program DPCP_CHTP doktorský

    obor DPCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program AKREDITACE doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
  • Program DKCP_PCH doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace

20 hod., povinná

Vyučující / Lektor