Detail předmětu

Deutsch für Studium und Beruf I

FSI-N7Ak. rok: 2020/2021

Obsahová anotace:
Předmět je zaměřen na charakteristické struktury profesní komunikace. Poskytuje studentům příslušnou slovní zásobu a dovednosti nezbytné pro komunikaci daného zaměření.

Jazyk výuky

němčina

Počet kreditů

4

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni samostatného vyjadřování a komunikace v německém jazyce na úrovni B2. Nabyté znalosti a dovednosti mají pomoci studentům zlepšit plynulý projev a komunikační dovednosti v osobním, studijním i pracovním životě.

Prerekvizity

Kurz vyžaduje velmi dobrou znalost obecného jazyka minimálně na úrovni B1+/ B2.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Jazyková výuka rozšiřující základní odborný učební plán.

Způsob a kritéria hodnocení

Udělení zápočtu je podmíněno aktivní účastí ve cvičeních ve smyslu podmínek uvedených ve vymezení kontrolované výuky a splněním úkolů vyplývajících z průběžné kontroly studia.
Zkouška na úrovni B2 SERR se skládá ze dvou částí: písemné a ústní.
Písemná část zkoušky ověřuje globální i detailní porozumění čtenému a slyšenému textu i znalost jazykových struktur obecného a odborného jazyka.
Ústní část zkoušky probíhá formou rozhovoru na běžná témata.

Učební cíle

Cíle předmětu:
Cílem předmětu je posílit individuální schopnost vyjadřování studentů při komunikaci v německém jazyce. Úkolem je upevnění získaných znalostí lexikálních a gramatických struktur a jejich systematické rozšiřování v reálných kontextech.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka je povinná a je pravidelně kontrolována. Standardně jsou povoleny dvě absence. Absence mohou být v odůvodněných případech po dohodě s vyučujícím nahrazeny. Možnost a formu nahrazení upřesní vyučující.

Základní literatura

Elearningové materiály pro předmět N7 v Moodle. (DE)

Doporučená literatura

BECKER, Norbert, BRAUNERT, Jörg, EISFELD, Karl-Heinz. Dialog Beruf 3: Deutsch als Fremdsprache: Arbeitsbuch. 2. Aufl. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2005. ISBN 3-19-011592-3. (DE)
BECKER, Norbert, BRAUNERT, Jörg. Alltag, Beruf & Co. 6. Ismaning: Hueber Verlag, c2011. Deutsch als Fremdsprache (Hueber Verlag). ISBN 978-3196015904 (DE)
BECKER, Norbert, Jörg BRAUNERT a Karl-Heinz EISFELD. Dialog Beruf 2: Deutsch als Fremdsprache für die Grundstufe. Ismaning: Max Hueber, c1997-. ISBN 3-19-001591-0. (DE)
BRAUNERT, Jörg a Wolfram SCHLENKER. Unternehmen Deutsch: Aufbaukurs Lehrbuch. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen, 2005. ISBN 978-3-12-675745-4 (DE)
DANIELS Albert, KÖHL-KUHNE, Renate et al. Mittelpunkt neu B2. Stuttgart: Klett, 2013. ISBN 978-3-12-676652-4 (DE)
Mit Deutsch in Europa studieren - arbeiten - leben: Studienbegleitender Deutschunterricht B2/C1. Redaktor Dorothea LÉVY-HILLERICH, redaktor Renata KRAJEWSKA-MARKIEWICZ. Plzeň: Fraus, 2004. ISBN 80-7238-359-0 (DE)
KOITHAN, Ute, MAYR-SIEBER, Tanja, et al. Aspekte neu B2. Stuttgart: Klett, 2015. ISBN 978-3-12-605025-8 (DE)
PERLMANN-BALME, Michaela, SCHWALB Susanne. Sicher aktuell B2. Ismaning: Hueber, 2019. ISBN 978-3-19-301207-4 (DE)

Elearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-VTE-P bakalářský 1 ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program M2V-P magisterský navazující

    obor M-VSY , 1 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program B-OBN-P bakalářský 1 ročník, zimní semestr, volitelný
  • Program N-OBN-P magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Erste Kontakte – Vorstellung
2. Telefonische Kontaktaufnahme
3. Hochschulstudium
4. Lebenslauf
5. Offizielle Briefe und E-Mails
6. Bewerbung, Motivierungsbrief
7. Kommunikation in der Firma
8. Informationstechnologien
9. Praktische Tipps für Geschäftsreisen I – Zahlungsverkehr und Versicherung
10.Praktische Tipps für Geschäftsreisen II – Geschäftlich unterwegs
11. Praktische Tipps für Geschäftsreisen III – Orientierung in der Stadt, in der Firma
12. Praktische Tipps für Geschäftsreisen IV – Unterkunft und Geschäftsessen
13. Kursauswertung

Elearning