Detail předmětu
Jakost v podniku
FP-KjpPAk. rok: 2022/2023
Předmět je zaměřen na problematiku zajištění kvality podnikových procesů, jejich regulaci, stanovení stabilního a způsobilého výrobního procesu. Studenti si osvojí teoretické základy a metodické postupy potřebné pro získání a osvojení znalostí v oblasti přípravy a vlastního zabezpečování kvality procesů realizujících se v podniku.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.
Způsob a kritéria hodnocení
Zakončení předmětu:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška může mít buď: a) písemnou formu. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. b) formu testu prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. O formě zkoušky budou studenti informováni na začátku semestru
Zakončení předmětu pro studenty s individuálním studiem:
Zápočet: vypracování semestrální práce, která bude zaslána přednášejícímu.
Zkouška může mít buď: a) písemnou formu. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. b) formu testu prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. O formě zkoušky budou studenti informováni na začátku semestru
Zakončení předmětu v distanční formě:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška: test prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Osnovy výuky
2. Legislativní požadavky kvality.
3. Kvalita výrobního procesu.
4. Měření výkonnosti procesů.
5. Regulace procesu.
6. Způsobilost procesu.
7. Technické požadavky na výrobek.
8. Efektivnost kontrolního systému kvality.
9. Výrobková certifikace.
10. 7 jednoduchých nástrojů kvality.
11. 7 nástrojů managementu.
12. Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností.
13. Vývojové trendy.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
VEBER, J. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2002. 164 s. ISBN 80-247-0194-4. (CS)
Doporučená literatura
NENADÁL, J. Měření v systémech managementu jakosti. 2. doplněné vydání, Praha: Management Press 2004. 335 s. ISBN 80-7261-110-0. (CS)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Legislativní požadavky kvality
3. Kvalita výrobního procesu
4. Měření výkonnosti procesů
5. Regulace procesu
6. Způsobilost procesu
7. Technické požadavky na výrobek
8. Efektivnost kontrolního systému kvality
9. Výrobková certifikace
10. 7 jednoduchých nástrojů kvality
11. 7 nástrojů managementu
12. Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
13. Vývojové trendy
Cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Kvalita výrobního procesu
3. Regulace procesu
4. Způsobilost procesu
5. Úloha lidského činitele v systému kvality
6. 7 jednoduchých nástrojů kvality
7. 7 nástrojů managementu
Elearning