Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-BA_ZLTAk. rok: 2023/2024
Teoretické základy laboratorní techniky nezbytně nutné ke zvládnutí praktické laboratorní výuky v laboratorních cvičeních Praktikum z anorganické chemie I a Praktikum z anorganické chemie II.Laboratorní řád, bezpečnost práce, zásady první pomoci a nakládání s chemickými odpady. Laboratorní vybavení, základní laboratorní operace, např. práce se sklem, vážení, měření objemů kapalin a plynů, zahřívání a chlazení, žíhání, rozpouštění a ředění, separace složek nehomogenních směsí (např. dekantace, filtrace), oddělování složek homogenních směsí (např. krystalizace, destilace), další separační a čisticí techniky (např. sušení, extrakce, sublimace, rekrystalizace), měření fyzikálních veličin (bod tání, index lomu, hustota, pH).
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Nabízen zahraničním studentům
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Učební cíle
Základní literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
specializace CHPL , 1 ročník, zimní semestr, povinnýspecializace PCH , 1 ročník, zimní semestr, povinnýspecializace BT , 1 ročník, zimní semestr, povinný
specializace PCH , 1 ročník, zimní semestr, povinnýspecializace BT , 1 ročník, zimní semestr, povinnýspecializace CHPL , 1 ročník, zimní semestr, povinný
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
1. Laboratory safety, first aid and disposal of chemical wastes. Color marking of gas cylinders.2. Basic laboratory equipment (lab equipment, glass, porcelain).3. Working with glass. Working with scales. Volume measuring of liquids and gases. Approximate measuring volumes of liquids. Working with dispenser and automatic pipette. Principles of work with a standard glass (graduated cylinders, volumetric flasks, pipettes, burettes). Working with automatic burette.4. Heating and cooling. Direct heating, gas and alcohol burners. Electric heat source. Indirect heating (liquid, steam, air and other bath). Annealing. Cooling (coolant, cooling media).5. Separation of components of heterogeneous mixtures (decantation, filtration).The methods of filtration. Separation of the components of homogenous mixtures (crystallization, distillation). Types of crystallization. Distillation (simple distillation, fractional distillation, rectification, steam distillation, distillation under reduced pressure).6. Further separation and purification techniques (drying, extraction, sublimation and recrystallization). Measurement of physical quantities (melting point, refractive index, density, pH).