Detail předmětu

Interiér

FA-INT-TEAk. rok: 2024/2025

Předmět interiér zajišťuje komplexní úvod do problematiky navrhování a realizace architektonické interiérové tvorby. Seznamuje s problematikou interiérové tvorby, řešení privátního a veřejného interiéru. Důraz je kladen na schopnost uplatnění teoretických východisek v architektonické praxi a na vztah celkové dispozice interiéru až k mobiliářovým prvkům a řemeslnému detailu. Po úspěšném ukončení tohoto předmětu mají mít studenti základní znalosti z oblasti kreativní tvorby interiérů, postupů při navrhování, řešení problémů, používaných materiálech a souvisejících oborů, se kterými se interiérový architekt setkává ve své běžné praxi.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav prostorové tvorby (UPT)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Hodnocení je založeno na semestrální práci a ústní zkoušce. Semestrální práce tvoří 50 % a ústní zkouška 50 % závěrečného hodnocení.
Student má zpracovat semestrální práci, která odpovídá tematicky přednášeným okruhům předmětu. Student si osvojuje probírané téma na praktických příkladech ze svého okolí. Semestrální práce obsahuje 3 řešená témata: Studenský pokoj, Byt a Veřejný interiér (popis, půdorys, pohledy). Časová náročnost na zpracování semestrální práce je cca 10 hodin.

Učební cíle

Cílem předmětu je nabídnout komplexní úvod do interiérové tvorby od teoretických východisek přes specifika konkrétních dílčích úloh až po jejich aplikaci v samostatné architektonické praxi. Hlavním cílem předmětu je naučit studenty přemýšlet a navrhovat v komlexních souvislostech veřejného nebo bytového interiéru. Seznámit studenty se základní problematikou interiérové tvorby, zásady, kritéria, postupy a způsoby řešení, získání schopnosti správného zadání a řešení zadaného interiéru ve stupni studie. Obsah předmětu je paralerně uplatňován v ateliérových předmětech.
  • Student si osvojí základní teoretická východiska a specifika interiérové tvorby.
  • Student se seznámí s procesem návrhu a realizace interiéru.
  • Student má základní znalosti o materiálech používaných v interiérové tvorbě.
  • Student získá představu o komplexnosti interiérové tvorby a o nárocích na související profese.
  • Absolvování předmětu vytváří základní předpoklad k zodpovědnému plnění širokého spektra architektonických úloh.

Základní literatura

NEUFERT, Ernst. Architects' Data. John Wiley & Sons, 2019. ISBN: 9781119284352. (EN)
OSHEA Linda. Interior Design Reference & Specification Book. ROCK, 2013. ISBN 1592538495. (EN)
RAMSTEDT Frida. The Interior Design Handbook: Furnish, Decorate, and Style Your Space. Particular Books, 1st edition, 2020. ISBN‎ 978-0241438114. (EN)
ALONSO Claudia Martinez. Modern Interior Design (Architecture & Interiors Flexi). Koenemann.Com GmbH, Multilingual edition, 2020. ISBN‎ 978-3741923845. (EN)
FIELL Charlotte, FIELL Peter. Design of the 20th Century. Taschen GmbH, 2022. ISBN 3836541068. (EN)
JOCHER, Thomas, Sigrid LOCH. Walter STAMM-TESKE, et al. Raumpilot. Stuttgart: Kraemer, c2010. ISBN 9783782815277. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BE_A+U bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

12 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor