Detail předmětu

Speciální metodika soudního inženýrství - soudní inženýrství ve stavebnictví

FAST-ZQ55Ak. rok: 2024/2025

Názvosloví posuzování vad a poruch ve stavebnictví. Systémové komplexní pojetí posudku a expertízy. Metody soudně znalecké analýzy. Aplikace předpisů ve znaleckém posudku, pravděpodobnost při znaleckém posuzování. Skladba znaleckého posudku a expertízy. Specifika znalecké činnosti oboru stavebnictví v jednotlivých druzích řízení (trestní, občanskoprávní, správní). Týmová práce při znalecké analýze ve stavebnictví.
Prvotní znalecké úkony, podíl znalce při zajištění důkazu. Zásady provádění ohledání, odběry vzorků pro rozbory.
Typické případy znalecké analýzy při výrobě stavebních hmot a prefabrikaci, v pozemním stavitelství, v dopravním stavitelství a v dalších oborech.
Problematika zjištění výše majetkové újmy ve stavebnictví.
Praxe znalecké činnosti v oboru stavebnictví, vady znaleckých posudků.

Jazyk výuky

čeština

Vstupní znalosti

znalosti v rozsahu stavební fakulty - magisterské studium

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Metody diagnostikování vad staveb a jejich znalecké posuzování

Základní literatura

Bradáč a kol.: Soudní inženýrství. AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM s.r.o. 1997
Ošlejšek, J., Bradáč, A.: Znalecká činnost ve stavebnictví. VUT v Brně - ÚSI 1994

Doporučení literatura

Časopis Soudní inženýrství. AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM s.r.o.
Příslušné právní předpisy.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Názvosloví posuzování vad a poruch ve stavebnictví 2. Systémové komplexní pojetí posudku a expertízy (systémová analýza děje, matice hypotéz, matice stop, matice odrazu, matice korespondence poškození, metoda zpětného odvíjení děje, aplikace zákonů logiky, presumpce neviny v aplikaci do technické analýzy) 3. Metody soudně znalecké analýzy (analýza dějů v čase a prostoru, soudně inženýrská komparace, metoda zužování mezí, analýza havárií, odvození souvislosti mezi příčinou a následkem, nedodržení norem ve vztahu k následku) 4. Aplikace předpisů ve znaleckém posudku, pravděpodobnost při znaleckém posuzování 5. Skladba znaleckého posudku a expertízy 6. Specifika znalecké činnosti oboru stavebnictví v jednotlivých druzích řízení (trestní, občanskoprávní, správní). Týmová práce při znalecké analýze ve stavebnictví 7. Prvotní znalecké úkony, podíl znalce při zajištění důkazu 8. Zásady provádění ohledání, odběry vzorků pro rozbory 9. Typické případy znalecké analýzy v pozemním stavitelství 10. Typické případy znalecké analýzy v dopravních stavbách 11. Typické případy znalecké analýzy při výrobě stavebních hmot a prefabrikaci 12. Problematika zjištění výše majetkové újmy ve stavebnictví 13. Praxe znalecké činnosti v oboru stavebnictví, vady znaleckých posudků.