Detail předmětu

Základy práva životního prostředí a stavebního práva

FAST-BXA006Ak. rok: 2024/2025

Předmět poskytuje uvedení do právní úpravy na ochranu jednotlivých složek životního prostředí a vedle rámcového teoretického přehledu vybraných oblastí ochrany životního prostředí je zaměřen zejména na propojení konkrétních právních požadavků a omezení, která vyplývají z těchto tzv. složkových  právních předpisů s  požadavky  stavebního zákona a dalších průřezových předpisů (zákon o posuzování vlivů, integrované povolování a další) v návaznosti na jednotlivé etapy přípravy a realizace záměrů v režimu stavebního zákona. Pojednány jsou rovněž vztahy odpovědnosti za protiprávní jednání. Hlavním cílem tohoto předmětu je vybavit studenty základními teoretickými poznatky o otázkách práva životního prostředí a se základy stavebního práva, poukázat na vzájemné souvislosti uvedených právních úprav a rovněž i naučit studenta praktickým dovednostem a schopností aplikovat získané znalosti na problémy praxe se zacílením na dobrou orientaci v právní regulaci a právních požadavcích na ochranu životního prostředí. Na konci tohoto předmětu bude seznámen s aktuální právní úpravou a aktuálními problémy. Student schopen porozumět podstatě a poslání práva životního prostředí, orientovat se ve složitém systému environmentálních právních předpisů v návaznosti na procesy dle stavebního zákona, řešit případové studie, zdůvodnit vybrané řešení případové studie.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Právnická fakulta (PF MU)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Výuka ve cvičeních bude založena na řešení praktických příkladů s využitím teoretických poznatků z přednášek a ze samostudia. Důraz bude kladen na aplikaci právních předpisů při řešení modelových i skutečných situací v rámci vybraných témat. Proto je nezbytná předchozí příprava v podobě vyřešení praktického příkladu/ů, která bude vyžadována na semináře dle zadání vyučujícího, stejně nutnost mít k dispozici předem zadané prameny práva. V rámci cvičení jsou zařazeny 2 kontrolní písemné práce (každá přibližně za 24 bodů) s možností využití vytištěných právních předpisů. Podmínkou udělení zápočtu je pravidelná a aktivní účast ve cvičeních, dodání všech zadaných úkolů a získání alespoň poloviny bodů z každé kontrolní práce. Studentům, kteří nesplní podmínky zápočtu, bude v průběhu prvních dvou týdnů zkouškového období umožněno napsat opravný test.

Forma zkoušek

Zkouška bude sestávat z písemné a ústní části. Pro úspěšné zvládnutí zkoušky je podmínkou zvládnutí písemného testu a následné rozpravy. Hodnocení testu je provedeno standardním způsobem dle procenta správných odpovědí (0–50%…F, 51–60%…E, 61–70%…D, 71–80%…C, 81–90%…B, 91-100%…A).

•    Písemná část

Písemná část trvá 60 minut. V písemné části bude zadána případová studie zaměřená na problematiku práva životního prostředí i stavebního práva v rozsahu odpřednášené materie. Studenti mají možnost používat právní předpisy v tištěné podobě. Elektronická zařízení nejsou povolena.

Pro postoupení k ústní části je nezbytné získat hodnocení A-E.

•    Ústní část

K ústní části bude připuštěn student, který obdržel hodnocení A-E na písemnou část zkoušky. Součásti ústní části zkoušky je

a) vysvětlení postupu a zdůvodnění řešení případové studie. V opačném případě písemka nebude uznána a bude hodnocena za nula bodů.

b) teoretická otázka dle předem stanovených zkušebních okruhů.

Základem pro hodnocení je známka, získaná za vyřešení případové studie. Kvalita zodpovězení ústní části může výsledek písemné části o stupeň zlepšit či zhoršit. Úplná neznalost teoretické otázky u ústní zkoušky je hodnocena celkovou známkou F bez ohledu na výsledek písemné části zkoušky. Doplňujícím kritériem může být výsledek kontrolních písemných prací.

 

Učební cíle

Cílem předmětu je vybavit studenty základními teoretickými poznatky o otázkách práva životního prostředí a se základy stavebního práva, poukázat na vzájemné souvislosti uvedených právních úprav a rovněž i naučit studenty praktickým dovednostem a schopností aplikovat získané znalosti na problémy praxe, se zacílením na dobrou orientaci v právní regulaci a právních požadavcích na ochranu životního prostředí. Na konci tohoto předmětu bude student schopen porozumět podstatě práva životního prostředí, orientovat se ve složitém systému environmentálních právních předpisů v návaznosti na procesy dle stavebního zákona, řešit případové studie a zdůvodnit vybrané řešení případové studie.

 

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

KLIKOVÁ, Alena. NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON Č. 283/2021 SB. A JEHO ZMĚNY. In Ing. Michal Křižák, Ing. Albert Bradáč, Ph.D. ExFoS 2023, Expert Forensic Science 2023. 1. vyd. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2023. s. 191-195. ISBN 978-80-214-6133-8 (CS)
PRŮCHA, Petr. Veřejnoprávní souhlasy v režimu stavebního zákona. Acta Universitatis Carolinae, Iuridica. 2020, roč. 66, č. 2, s. 37-50. ISSN 0323-0619. doi:10.14712/23366478.2020.10 (CS)
JANČÁŘOVÁ, Ilona. Automobilová doprava a koncepční nástroje na ochranu kvality ovzduší. In Ilona Jančářová, Jakub Hanák. Auta, auta, auta ... a životní prostředí. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019. s. 44-58. Scientia 663. ISBN 978-80-210-9408-6 (CS)
ŽIDEK, Dominik. Odnímání půdy z chráněných režimů z důvodu plánované výstavby. In Tkáčiková Jana; Vomáčka, Vojtěch; Žídek, Dominik a kol. Půda v právních vztazích – aktuální otázky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2020. s. 168-181. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, řada teoretická, Edice Scientia, sv. č. 690. ISBN 978-80-210-9695-0 (CS)
VOMÁČKA, Vojtěch. Dělení a scelování pozemků v judikatuře správních soudů. Soudní rozhledy. Nakladatelství C.H. Beck, 2022, roč. 28, č. 1, s. 3-8. ISSN 1211-4405 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-ENI bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Právo životního prostředí – základní pojmy, předmět, metoda právní regulace, systém, principy, prameny. Mezinárodně právní a unijní souvislosti ochrany životního prostředí. 2. Ústavní základy práva životního prostředí. Subjekty práva životního prostředí. Organizace činnosti veřejné správy v oblasti životního prostředí. Úloha veřejnosti při ochraně životního prostředí – přehled. 3. Právní režim ochrany zemědělské a lesní půdy. 4. Právní režim ochrany vod a vodních zdrojů. Právní režim ochrany ovzduší. 5. Právní režim ochrany přírody a krajiny. 6. Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí (EIA, SEA). Integrované povolování. 7. Územní plánování. Nástroje územního plánování, jejich závaznost a vzájemné vztahy. Vztah k realizační fázi záměru. Požadavky na výstavbu. 8. Územní plánování a ochrana životního prostředí. Vyhodnocování vlivů na udržitelný rozvoj území, strategické posuzování vlivů, posuzování vlivů koncepcí na oblasti NATURA 2000. 9. Ochrana kulturních památek a archeologických nálezů. Ochrana před hlukem. 10. Právní podmínky realizace záměrů a odstraňování staveb. Právní nástroje na ochranu životního prostředí v procesech podle stavebního řádu. 11. Povolování záměrů s posuzováním vlivů na životní prostředí a se závažným vlivem na oblasti NATURA 2000. 12. Odpovědnost v právu životního prostředí. 13. Ochrana před změnou klimatu.

Konzultace v kombinovaném studiu

15 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvodní informace o kurzu. Cíle a způsob práce. Podmínky pro udělení zápočtu. Úvod do práva životního prostředí – význam a aplikace základních pojmů a principů. Přehled a význam pramenů právní úpravy, práce s informačními databázemi na národní, unijní i mezinárodní úrovni. Význam a podmínky aplikace mezinárodní a unijní právní úpravy na ochranu životního prostředí. 2. Ústavní základy práva životního prostředí. Postavení a role subjektů práva životního prostředí. Organizace činnosti veřejné správy v oblasti životního prostředí. Úloha veřejnosti při ochraně životního prostředí. 3. Právní režim ochrany zemědělské a lesní půdy. 4. Právní režim ochrany vod a vodních zdrojů. Právní režim ochrany ovzduší. 5. Právní režim ochrany přírody a krajiny. 6. Kontrolní písemná práce. Zpracování případové studie dle zadání, vysvětlení správných odpovědí a souvisejících otázek. Demonstrace analytického přístupu k řešení právních otázek. 7. Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí (EIA, SEA). Určování záměrů, které podléhají posuzování vlivů. Způsoby naplňování principů procedury EIA/SEA. Význam integrované povolování (IPPC), aplikace principů IPPC na konkrétních příkladech. 8. Ochrana životního prostředí v procesu územního plánování – zapojení subjektů a vymezení jejich rolí, možnosti obrany. Vyhodnocování vlivů na udržitelný rozvoj území, strategické posuzování vlivů – předmět, cíle posuzování vlivů koncepcí na oblasti NATURA 2000. Význam a jednotlivé etapy územního plánování. Nástroje územního plánování, jejich závaznost a vzájemné vztahy a nároky. Vztah k realizační fázi záměru. Význam zákonných požadavků na výstavbu a souvisejících dokumentů. 9. Ochrana kulturních památek a archeologických nálezů. Ochrana před hlukem. 10. Identifikace právních podmínek realizace záměrů a odstraňování staveb na příkladech konkrétních situacích. Vymezení konkrétních právních požadavků na ochranu životního prostředí v procesech podle stavebního řádu na praktických příkladech. 11. Procvičování procesu povolování záměrů s posuzováním vlivů na životní prostředí a se závažným vlivem na oblasti NATURA 2000. 12. Kontrolní test (60 minut), seznámení s řešením, diskuse (40 minut). 13. Odpovědnost v právu životního prostředí.