Detail předmětu

Microtechnologies

CEITEC VUT-DS107AAk. rok: 2024/2025

Doktorské studium je zaměřeno na mikrotechnologie, mikroobrábění a mikrosystémy. Hlavním cílem je poskytnout teoretické a experimentální základy v oblasti mikrotechnologických metod a technik, které jsou k dispozici nejen ve sdílených laboratořích CEITEC. Kurz se podrobně zaměřuje na nanášení tenkých vrstev a mikroobrábění křemíku pro vytváření elektromechanických systémů na čipu zvaných MEMS. Na závěr bude představena technologie MOS, která ukáže základní struktury, jako je tranzistor, kondenzátor a dioda. Kurz pomůže získat znalosti pro využití technologického vybavení CEITEC k vytváření různých mikrosenzorů/mikrosoučástek/ mikrozařízení.

Jazyk výuky

angličtina

Vstupní znalosti

Základní znalosti fyzikální chemie a fyziky materiálů.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Na konci kurzu si student připraví 20-minutovou prezentaci o vybrané metodě/technice depozice v angličtině, která bude použita při zkoušce z předmětu. Hodnocení je založeno na připravených materiálech, pochopení tématu, prezentaci a použité literatuře.

Učební cíle

Student se seznámí se základními i pokročilými metodami a technikami vytváření mikrostruktur a polovodičových součástek, s materiály, pravidly pro jejich realizaci a moderními nanotechnologiemi v polovodičovém průmyslu.
Přehled metod a technik v tenkovrstvé a polovodičové technologii, schopnost návrhu miktrostruktur a nanostruktur za využití pokročilých technik výroby.

Základní literatura

Handbook of Microlithography, Micromachining, and Microfabrication. Volume 1,2, Edited by P. Rai-Choudhury. Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers, 1997
Marc J. Madou, Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, Third Edition, Three-Volume Set. CRC Press, 2011
Tai-Ran Hsu, MEMS & Microsystems: Design, Manufacture, and Nanoscale Engineering. Wiley, 2008