Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_ACP2_PAk. rok: 2025/2026
V rámci praktických úloh si studenti osvojí práci se základními metodami používanými pro analýzu potravin (alkoholické nápoje, nealkoholické nápoje, tuky, oleje, potraviny s vyšším obsahem cukru, koření, pekařské výrobky) i s pokročilými instrumentálními technikami (LC-MS, ICP-MS/ ICP-OES, gelová elektroforéza aj.)
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Předmět je ukončen klasifikovaným zápočtem. Hodnocen bude zápočtový test (váha 0,5). Hodnocena bude rovněž kvalita odevzdaných protokolů (váha 0,25) a práce studenta během praktika (váha 0,25).
Učební cíle
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
1. týden: bezpečnost práce v laboratoři, úvod do předmětu
2. až 12. týden: praktická výuka: stanovení podílu rajčat v kečupu, analýza koření pomocí LC-MS, (chilli, pepř), stanovení antioxidační aktivity, analýza mléka a mléčných výrobků pomocí průtokové cytometrie, stanovení nezmýdelnitelných látek, stanovení konzervantů v potravinách, stanovení aktivity diastázy v medu, stanovení oxidu siřičitého ve víně, stanovení lepku , stanovení celkového obsahu barevných pigmentů v mase, stanovení dusitanů a soli v mase. 13. týden: konzultace, zpracování výsledků