Detail předmětu

Praktikum z analýzy potravin II

FCH-MC_ACP2_PAk. rok: 2025/2026

V rámci praktických úloh si studenti osvojí práci se základními metodami používanými pro analýzu potravin (alkoholické nápoje, nealkoholické nápoje, tuky, oleje, potraviny s vyšším obsahem cukru, koření, pekařské výrobky)  i  s pokročilými instrumentálními technikami (LC-MS, ICP-MS/ ICP-OES, gelová elektroforéza aj.) 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Vstupní znalosti

analytická chemie, chemie potravin.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen klasifikovaným zápočtem. Hodnocen bude zápočtový test (váha 0,5). Hodnocena bude rovněž kvalita odevzdaných protokolů (váha 0,25)  a práce studenta během praktika (váha 0,25).


účast na praktiku je povinná.

Učební cíle

Cílem předmětu je zvýšení kvalifikace studenta v oblati využití instrumentálních technik v analýze potravin a posílení schopnosti studenta pracovat v týmu a schopnosti zpracovat a diskutovat výsledky svojí práce.
Student si absolvováním předmětu propojí teoretické znalosti z předmětu Analytická chemie potravin II. Naučí se využívat moderní analytické metody využitelné pro určování autenticity potravin a kvality potravin.  Student posílí své schopnosti v rámci zpracování a prezentování výsledků a týmové práce.  

Základní literatura

Crouch, Stanley; West, Donald; Holler, F; Skoog, Douglas A.. Analytická chemie, VSCHT Praha, 2021, ISBN: 978-80-7592-043-0 (CS)

Doporučená literatura

Lees M. (Ed) Food authenticity and tracebility, CRS Press, 2009. ISBN: 978-1-85573-526-2 (EN)
Suzanne Nielsen S. Food analysis, Springer, 2017. ISBN: 9783319457741 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Laboratorní cvičení

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. týden:
bezpečnost práce v laboratoři, úvod do předmětu 

2. až 12. týden:
praktická výuka: stanovení podílu rajčat v kečupu, analýza koření pomocí LC-MS, (chilli, pepř), stanovení antioxidační aktivity, analýza mléka a mléčných výrobků pomocí průtokové cytometrie, stanovení nezmýdelnitelných látek, stanovení konzervantů v potravinách, stanovení aktivity diastázy v medu, stanovení oxidu siřičitého ve víně, stanovení lepku , stanovení celkového obsahu barevných pigmentů v mase, stanovení dusitanů a soli v mase. 

13. týden:  konzultace, zpracování výsledků