Detail předmětu

Řízení kvality

FP-BrkvPAk. rok: 2025/2026

Předmět se zabývá problematikou řízení kvality v oblasti průmyslových výrob.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Základy organizace a manažerských funkcí podniku, pochopení důležitosti zákazníka v tržním hospodářství,

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet: vypracování semestrální práce.

Zkouška může mít buď:                                                               a) písemnou formu. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.                                               b) formu testu prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. O formě zkoušky budou studenti informováni na začátku semestru.

Zakončení předmětu pro studenty s individuálním studiem:
Zápočet: vypracování semestrální práce, která bude zaslána přednášejícímu.

Zkouška může mít buď:                                                               a) písemnou formu. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.                                               b) formu testu prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. O formě zkoušky budou studenti informováni na začátku semestru.

Zakončení předmětu v distanční formě:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška: test prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy a metodické postupy potřebné pro řízení jakosti podniku.
Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti, a to dle norem ISO řady 9000, TQM a EFQM.

Základní literatura

BARTES, František. Jakost v obchodní společnosti. Učební texty vysokých škol. Brno: CERM, 2022. ISBN 978-80-214-6083-6. (CS)

Doporučená literatura

MIZUNO, S. Řízení jakosti. Praha: Victoria Publishing, 1998.
Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-PM bakalářský 3 ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Legislativní požadavky kvality.
Kvalita výrobního procesu
Základy metrologie.
Regulace procesu.
Způsobilost procesu.
Výrobková certifikace.
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu.
Kontrola efektivnosti kontrolního systému, zdokonalování procesů.
7 jednoduchých nástrojů kvality.
7 nástrojů managementu.
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností.
Vývojové trendy v kvalitě.

Cvičení

10 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Legislativní požadavky kvality.
Kvalita výrobního procesu
Základy metrologie.
Regulace procesu.
Způsobilost procesu.
Výrobková certifikace.
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu.
Kontrola efektivnosti kontrolního systému, zdokonalování procesů.
7 jednoduchých nástrojů kvality.
7 nástrojů managementu.
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností.
Vývojové trendy v kvalitě.