Detail předmětu

Laboratory Classes in Food Analysis

FCH-BAO_ACP_PAk. rok: 2009/2010

Praktikum z analytické chemie potravin vychází z teoretických základů poskytnutých studentům v přednáškách předmětu Analytická chemie potravin I. Praktikum zahrnuje úlohy týkající se hlavních složek potravin (cukrů, tuků, bílkovin), stanovení některých nutričních složek potravin (vitamíny, biogenní prvky), stanovení kontaminantů i aditivních látek (barviva a konzervační látky) a určení některých dalších charakteristik potravin (vlhkost, popel).

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Nabízen zahraničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

Studenti získají praktické zkušenosti s vybranými klasickými stanoveními látek v potravinách, a to základních živin (cukrů, dusíkatých látek, lipidů), minoritně zastoupených nutričních složek (vitamínů, biogenních prvků), senzoricky a biologicky aktivních látek (kyselin, aromatických látek) a cizorodých látek přidávaných do potravin (aditiv).

Prerekvizity

Řádné ukončení předchozích specializovaných kurzů.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Úspěšné absolvování všech laboratorních cvičení a odevzdání příslušných protokolů na dobré teoretické, obsahové i formální úrovni.
Před udělením klasifikovaného zápočtu se prověří znalost absolvovaných úloh písemnou formou.

Osnovy výuky

1) Voda, sušina a minerální látky, 2) Dusíkaté látky, 3) Cukry, 4) Polysacharidy, 5) Lipidy, 6) Alkoholy, 7) Konzervační prostředky, 8) Barviva, 9) Metody zkoušení vína, 10) Metody zkoušení pomerančové šťávy, 11) Metody zkoušení mlýnských výrobků, 12) Metody zkoušení masa.

Učební cíle

Cílem předmětu je upevnit teoretické poznatky získané na přednáškách "Analytická chemie potravin I" prostřednictvím praktických úkolů v laboratoři.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka je povinná a je kontrolovaná vyučujícím.

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

Food Analysis - Laboratory Classes. FCH VUT Brno 2007. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHM_INT magisterský navazující

    obor NPCO_CHM , 1 ročník, letní semestr, volitelný

  • Program BPCP_CHCHT_INT bakalářský

    obor BPCO_CHTOZP , 1 ročník, letní semestr, volitelný
    obor BPCO_CHM , 1 ročník, letní semestr, neuvedeno

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, neuvedeno

Typ (způsob) výuky

 

Laboratorní cvičení

65 hod., povinná

Vyučující / Lektor