Detail projektu

Pokročilé matematicko-fyzikální metody modelování mikrostruktury dopravního proudu

Období řešení: 01.06.2020 — 31.05.2024

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 1. veřejná soutěž Program na podporu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací v oblasti dopravy - DOPRAVA 2020+

- plně financující

O projektu

Poznatky základního výzkumu v oblasti statistických vlastností vnitřního uspořádání vozidel pohybujících se v dopravním proudu o dané hustotě a intenzitě jsou z pohledu běžné dopravně inženýrské praxe neuchopitelné. Podstatou projektu je převedení těchto poznatků do praxe prostřednictvím dvou metodik a monografie (která bude sloužit jako učební text), zejména tedy zjednodušení a algoritmizace daných postupů do podoby, která je pro publikace tohoto typu běžná. Rovněž je nutné definovat přesné postupy měření a měřených veličin, včetně vyhodnocení a zpracování dat.

Popis anglicky
The aim of the project is to build on the successes of basic research in the field of modeling of traffic microstructure and to put the knowledge into practice by means of relevant methodologies for traffic modeling and capacity estimations for specific traffic situations (passing through a controlled/uncontrolled intersection, traffic under restrictions or near a motorway entrance/exit). For common use in engineering practice, it is necessary to reformat complex mathematical-physical procedures into simplified algorithms, to formulate assumptions for their usage and to prove that the simplifications proposed are fully valid. It requires a substantial expansion of existing data samples (especially with regard to variability), which can only be achieved by new traffic measurements.

Klíčová slova anglicky
vehicular traffic, traffic capacity, modeling of traffic microstructure, methodology for traffic control, monograph on transport

Označení

CK01000152

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky
- spolupříjemce (18.07.2019 - nezadáno)
Ústav pozemních komunikací
- spolupříjemce (18.07.2019 - nezadáno)
České vysoké učení technické v Praze
- příjemce (01.06.2020 - 31.05.2024)

Výsledky

Milan Krbálek, Tomáš Hobza, Miroslav Patočka, Michaela Krbálková, Jiří Apeltauer, Nikola Groverová. Statistical aspects of gap-acceptance theory for unsignalized intersection capacity. Physica A, 2022, vol. 594, no. 127043, p. 1-19. ISSN: 0378-4371.
Detail