Detail projektu

Výzkum a vývoj elektrokoloběžek s asistnecí odrazu a inovativní platformy pro mikromobilitu

Období řešení: 01.01.2020 — 31.12.2022

Zdroje financování

Evropská unie - OP PIK - Aplikace

- plně financující (2020-06-05 - 2022-12-31)

O projektu

V projektu jsou řešeny 2 hlavní směry vývoje. Prvním z nich je vývoj a výzkum nového typu elektrokoloběžek s asistencí odrazu. Je nutné vyvinout sofistikovaný systém dopomoci při odrazu, kompatibilní rám pro větší rozměry kol a dokonalejší jízdní vlastnosti. Součástí vývojových prací bude konstrukční řešení tříkolky se zabudováním systému s asistencí odrazu, sloužící převážně pro přepravu zboží. Druhým směrem je výzkum a vývoj inovativní platformy pro mikromobilitu. Výstupem bude unifikovatelný rám a díly pro koloběžky, které umožní využití pro jízdu ve městě, v horských střediscích, v průmyslových areálech nebo nový typ užití pro tříkolky na stání nebo sezení. Výstupem zamýšleného projektu budou nové prototypy elektrokolobežek s asistencí odrazu a inovativní platformy pro mikromobilitu, které budou zapsány jako užitné vzory a vyráběny pro široký trh. Řešena bude i verze tříkolky s asistencí odrazu. Dílčím cílem je výzkum a vývoj nabíjecího stojanu, který umožní komfortní uskladnění a nabití koloběžky/tříkolky a bude využit i v sharingovém systému.

Popis anglicky
The project responds to the current trend in leisure and sports activities of the population and the transition from classic bicycles and scooters to electric carts, which results in increased sports activity of people and thus supports a healthy lifestyle.

Klíčová slova
mikromobilita; elektrokoloběžka; simulace

Klíčová slova anglicky
electric assist scooters, reflection assistance, microbility

Označení

CZ.01.1.02/0.0/0.0/19_262/0020188

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav automobilního a dopravního inženýrství
- příjemce (16.01.2020 - nezadáno)

Výsledky

FOJTÁŠEK, J.; PORTEŠ, P.; TOBIÁŠ, M.; BÖHM, M.; ZHÁŇAL, L.; ANGER, J.; DIVIŠ, J.; DOBROVOLNÝ, T.; HANÁK, J.; HAVEL, T.; KOCH, D.; KOSTKA, M.; KUBÍČEK, L.; MASNÝ, L.; NOVÁČEK, K.; ORIŇÁK, M.; PAVLŮ, B.; PAVLŮ, K.; PROCHÁZKA, M.; SKOLÁK, J.; VLČEK, M.; VOKURKA, I.: Trojkolka Kostka; Platforma pro mikromobilitu. KOSTKA - kolobka, s.r.o. Potůčník 449 788 33, Hanušovice. URL: https://www.kostkakolobezky.cz/. (prototyp)
Detail