Detail projektu

Paměť zvuku: Evoluční principy interpretační tradice české hudby na příkladu děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany

Období řešení: 01.06.2021 — 31.12.2023

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 5. veřejná soutěž - Program na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA

- plně financující

O projektu

Projekt je multidisciplinárně zaměřen – jedná se o propojení muzikologie, hudební vědy, digitalizace hudebních médií a vývoje softwaru včetně metod strojového učení. Logická struktura projektu je rozdělena na několik etap a klíčových aktivit (KA): a) Etapa analytická – V rámci této etapy bude klíčovým analytický proces v muzikologické části projektu. Podrobné analýzy a rozbory hudebně-interpretačního výkonu, zkoumání zkušeností interpretů s vybranými interpretačními koncepty a rozbory využitelnosti metod hudební analýzy budou základem ke konceptualizaci vyvíjeného softwaru a jeho funkcí. Software bude navržen a implementován dle potřeb muzikologů a pracovníků v muzeích, archivech a knihovnách. Paralelně s vývojem se budou digitalizovat, ošetřovat a zaznamenávat vybrané zvukové nahrávky. Výčet klíčových aktivit v rámci této etapy je následující: KA1 – Rešerše, akvizice, ošetření a digitalizace vybraných zvukových nahrávek, KA2 – Rozbor a implementace metodologie a hudební analýzy, KA3 – Návrh softwaru a implementace, KA4 – Tvorba specializované databáze nahrávek. b) Etapa interpretační – Jádrem této etapy je interpretace provedených měření hudebně-interpretačních výkonů, a následná optimalizace a testování funkcí softwaru, s ohledem na požadované výzkumné kategorie. V rámci této etapy dojde ke zkompletování databáze nahrávek, vydání finální optimalizované verze softwaru a k analýze vybraných skladeb Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Výčet klíčových aktivit v rámci této etapy je následující: KA5 – Validace softwaru a optimalizace metodologie ve spolupráci s muzikology, KA6 – Testování softwaru a adaptace na databázi. c) Etapa diseminační – Diseminační etapa se bude soustředit na prezentaci výsledků výzkumu, jejich šíření, komunikaci s cílovou skupinou a koncovými uživateli softwaru. Bude se též zaměřovat na etablování výzkumu a vyvinutého analytického nástroje na mezinárodní muzikologické scéně. Management bude zařízen koordinátorem již od začátku projektu. Klíčová aktivita v rámci etapy: KA7 – Management a diseminace.

Popis anglicky
The project aims to create an analytical tool for music interpretation practice. It examines the use of machine learning and artificial intelligence to capture the development of the interpretation of Czech music on the examples of piano compositions by B. Smetana and A. Dvorak. In addition to orientation in the database of recordings (dating, performer), the developed software will enable the analysis of the expressiveness of interpretive performance (rhythm, tempo changes). With the help of technical processing, we will achieve the possibility of a more objective comparison of the historical development of recordings. The output of the project is a musicological methodology, software, specialized database, article in an impact journal and workshops.

Klíčová slova
interpretační hudební analýza; software; vyhledávání hudebních informací; databáze hudebních nahrávek

Klíčová slova anglicky
music performance analysis, software, music information retrieval, database of music recordings

Označení

TL05000527

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav telekomunikací
- příjemce (30.09.2020 - nezadáno)

Výsledky

IŠTVÁNEK, M.; MIKLÁNEK, Š.; MÜHLOVÁ, K.; SPURNÝ, L.; SMÉKAL, Z. Application of Computational Methods for Comparative Music Analysis. In Proceedings of the 4th International Symposium on the Internet of Sounds 2023. Pisa, Itálie: IEEE, 2023. p. 1-6. ISBN: 979-8-3503-8254-9.
Detail

IŠTVÁNEK, M.; MIKLÁNEK, Š. MemoVision: a tool for feature selection and visualization of performance data. Milán, Itálie: Rozšířený abstrakt pro Late-Breaking Demo Session, konference International Society for Music Information Retrieval (ISMIR 2023), 2023.
Detail

MIKLÁNEK, Š.; IŠTVÁNEK, M.; SMÉKAL, Z.: MemoVision; MemoVision software. Masarykova univerzita, Žerotínovo nám. 617/9, 601 77 Brno. URL: https://github.com/stepanmk/memovision. (software)
Detail