Detail publikace

Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů

ADÁMEK, M. ŘEZNÍČEK, M.

Originální název

Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů

Anglický název

The fermentation process monitoring in milk products by thermodynamics sensors

Typ

konferenční sborník (ne článek)

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Termodynamické senzory (TDS) mohou být použity pro monitorování a charakterizaci teplotních procesů v termodynamických systémech. Základní princip termodynamických senzorů může být využit v mnoha aplikacích. Jednou z oblastí, kde by mohly termodynamické senzory nalézt své trvalé uplatnění, je oblast produkce mléčných výrobků - sýrů, jogurtů, kefírů, atd. Výroba mléčných produktů je komplikovaný a sofistikovaný proces. V současnosti neexistuje jednoduchá a přesná neanalytická metoda, která by stanovila konec fermentačních nebo sýřících procesů. Uplatnění termodynamických senzorů při řešení problematiky měření a charakterizace sýřících a fermentačních procesů naznačují první experimentální měření, které jsou popsány v tomto článku.

Anglický abstrakt

The thermodynamic sensors (TDS) can be used for characterization and monitoring of thermal processes in thermodynamic systems. The basic idea of thermodynamic sensor is possible to use in many various applications. One of application areas, where the thermodynamic sensor can find the new area for a using, is a production of milk products - cheese, yogurt, kefir, etc. This paper deals with the simple experiments for characterization and monitoring of basic operations in milk production process by thermodynamic sensors.

Klíčová slova

Termodynamický senzor, fermentační proces, mléčný výrobek

Klíčová slova v angličtině

Thermodynamic sensor, fermentation process, milk product

Autoři

ADÁMEK, M.; ŘEZNÍČEK, M.

Vydáno

14. 12. 2010

Nakladatel

Novpress

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-4229-0

Kniha

Mikrosyn. Nové trendy v mikroelektonických systémech a nanotechnologiích

Edice

1

Číslo edice

1

Strany od

1

Strany do

5

Strany počet

4

BibTex

@proceedings{BUT66022,
  editor="Martin {Adámek} and Michal {Řezníček}",
  title="Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů",
  year="2010",
  series="1",
  number="1",
  pages="1--5",
  publisher="Novpress",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4229-0"
}