Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
ADÁMEK, M. ŘEZNÍČEK, M.
Originální název
Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů
Anglický název
The fermentation process monitoring in milk products by thermodynamics sensors
Typ
konferenční sborník (ne článek)
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Termodynamické senzory (TDS) mohou být použity pro monitorování a charakterizaci teplotních procesů v termodynamických systémech. Základní princip termodynamických senzorů může být využit v mnoha aplikacích. Jednou z oblastí, kde by mohly termodynamické senzory nalézt své trvalé uplatnění, je oblast produkce mléčných výrobků - sýrů, jogurtů, kefírů, atd. Výroba mléčných produktů je komplikovaný a sofistikovaný proces. V současnosti neexistuje jednoduchá a přesná neanalytická metoda, která by stanovila konec fermentačních nebo sýřících procesů. Uplatnění termodynamických senzorů při řešení problematiky měření a charakterizace sýřících a fermentačních procesů naznačují první experimentální měření, které jsou popsány v tomto článku.
Anglický abstrakt
The thermodynamic sensors (TDS) can be used for characterization and monitoring of thermal processes in thermodynamic systems. The basic idea of thermodynamic sensor is possible to use in many various applications. One of application areas, where the thermodynamic sensor can find the new area for a using, is a production of milk products - cheese, yogurt, kefir, etc. This paper deals with the simple experiments for characterization and monitoring of basic operations in milk production process by thermodynamic sensors.
Klíčová slova
Termodynamický senzor, fermentační proces, mléčný výrobek
Klíčová slova v angličtině
Thermodynamic sensor, fermentation process, milk product
Autoři
ADÁMEK, M.; ŘEZNÍČEK, M.
Vydáno
14. 12. 2010
Nakladatel
Novpress
Místo
Brno
ISBN
978-80-214-4229-0
Kniha
Mikrosyn. Nové trendy v mikroelektonických systémech a nanotechnologiích
Edice
1
Číslo edice
Strany od
Strany do
5
Strany počet
4
BibTex
@proceedings{BUT66022, editor="Martin {Adámek} and Michal {Řezníček}", title="Sledování fermentačních procesů v mléčných výrobcích pomocí termodynamických senzorů", year="2010", series="1", number="1", pages="1--5", publisher="Novpress", address="Brno", isbn="978-80-214-4229-0" }