Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
LOUPANCOVÁ, B. VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. FIŠERA, M.
Originální název
Závislost koncentrace aromatických látek a jejich prekursorů matných kyselin v sýru Niva
Anglický název
Aroma compounds and fatty acids in cheeses
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Sýry s modrou plísní v těstě jsou v současné době pod různými názvy rozšířeny po celém světě. Jednotlivé druhy se liší původem a druhem mléka, jeho zpracováním, klimatickými podmínkami, zvyklostmi obyvatel a dobou zrání. Společným znakem je modrozelený porost různých kmenů rodu Penicillium roqueforti. Tato plíseň je významná vysokou proteolytickou a lipolytickou aktivitou, které můžeme považovat za hlavní činitele vzniku široké škály chuťových a vonných látek. Zrání je jednou z nejdůležitějších fází výroby, protože při ní dochází k tvorbě charakteristické chuti, vůně, ale také struktury a konzistence sýra. Aby bylo možno vyrábět stále stejně kvalitní a chutný sýr, je nutné znát podmínky a zákonitosti vzniku aromatických látek. Právě vztahy mezi změnami aromatických látek a mastných kyselin jako jejich prekursorů v sýrech s modrou plísní v těstě se zabývala naše práce. Cílem práce bylo izolovat, identifikovat a kvantifikovat mastné kyseliny a další aromatické látky v závislosti na délce zrání sýra Niva. Statistickým porovnáním výsledků chemických analýz byly určeny vzájemné souvislosti mezi aromatickými látkami a mastnými kyselinami jako jejich prekursory.
Anglický abstrakt
Concentration dependence of aromatic compounds and it's precursors fatty acids in Niva cheese.
Klíčová slova v angličtině
cheese, fatty acids
Autoři
LOUPANCOVÁ, B.; VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; FIŠERA, M.
Vydáno
6. 10. 2004
Nakladatel
VFU Brno
Místo
ISBN
80-7305-498-1
Kniha
Sborník XXXIV. Lenfeldovy a Hökelovy dny
Edice
4
Číslo edice
Strany od
99
Strany do
Strany počet
1
BibTex
@inproceedings{BUT17483, author="Blanka {Loupancová} and Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Miroslav {Fišera}", title="Závislost koncentrace aromatických látek a jejich prekursorů matných kyselin v sýru Niva", booktitle="Sborník XXXIV. Lenfeldovy a Hökelovy dny", year="2004", series="4", number="4", pages="99--99", publisher="VFU Brno", address="VFU Brno", isbn="80-7305-498-1" }