Detail publikace

Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů

VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BŘEZINA, P. JASCHKOVÁ, K.

Originální název

Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů

Anglický název

Use of SPME for analysis of mould cheeses aroma

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

SPME spojená s GC byla použita pro analýzu těkavých aroma sloučenin. Použité extrakční podmínky byly velmi mírné, což minimalizuje tepelnou, mechanickou nebo chemickou modifikaci vzorku, metoda je rychlá, jednoduchá a levná. Těkavé látky byly extrahovány vláknem Carboxen/polydimethylsiloxane, podmínky analýzy byly optimalizovány. Celkem bylo pomocí této metody v sýru Niva identifikováno 54 sloučenin: 3 uhlovodíky, 5 aldehydů, 11 ketonů, 18 alkoholů, 3 estery, 10 MK a 4 sloučeniny síry. tyto aroma sloučeniny byly kvantifikovány a následně byly sledovány jejich změny v průběhu zrání sýra. Většina identifikovaných sloučenin byla přítomna ve všech fázích zrání, ale v různých koncentracích.

Anglický abstrakt

Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds in Niva cheese. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane fibre, different operating conditions were optimized. In total 54 compounds were identified in Niva cheese using this method: 3 hydrocarbons, 5 aldehydes, 11 ketones, 18 alcohols, 3 esters, 10 fatty acids and 4 sulphur compounds. These aroma compounds were quantified and consequently changes in concentration of them were studied throughout ripening period. Most of volatile compounds identified were present in all stages of cheese ripening, however their amounts changed significantly.

Klíčová slova

SPME, sýr, flavour

Klíčová slova v angličtině

SPME, cheese, flavour

Autoři

VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BŘEZINA, P.; JASCHKOVÁ, K.

Rok RIV

2004

Vydáno

10. 11. 2003

Nakladatel

CHTF STU Bratislava

Místo

Piešťany

ISSN

1335-5236

Periodikum

Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health

Ročník

10

Číslo

3

Stát

Slovenská republika

Strany od

83

Strany do

83

Strany počet

1

BibTex

@article{BUT41738,
  author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Pavel {Březina} and Kristýna {Jaschková}",
  title="Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů",
  journal="Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health",
  year="2003",
  volume="10",
  number="3",
  pages="83--83",
  issn="1335-5236"
}