Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BŘEZINA, P. JASCHKOVÁ, K.
Originální název
Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů
Anglický název
Use of SPME for analysis of mould cheeses aroma
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
SPME spojená s GC byla použita pro analýzu těkavých aroma sloučenin. Použité extrakční podmínky byly velmi mírné, což minimalizuje tepelnou, mechanickou nebo chemickou modifikaci vzorku, metoda je rychlá, jednoduchá a levná. Těkavé látky byly extrahovány vláknem Carboxen/polydimethylsiloxane, podmínky analýzy byly optimalizovány. Celkem bylo pomocí této metody v sýru Niva identifikováno 54 sloučenin: 3 uhlovodíky, 5 aldehydů, 11 ketonů, 18 alkoholů, 3 estery, 10 MK a 4 sloučeniny síry. tyto aroma sloučeniny byly kvantifikovány a následně byly sledovány jejich změny v průběhu zrání sýra. Většina identifikovaných sloučenin byla přítomna ve všech fázích zrání, ale v různých koncentracích.
Anglický abstrakt
Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds in Niva cheese. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane fibre, different operating conditions were optimized. In total 54 compounds were identified in Niva cheese using this method: 3 hydrocarbons, 5 aldehydes, 11 ketones, 18 alcohols, 3 esters, 10 fatty acids and 4 sulphur compounds. These aroma compounds were quantified and consequently changes in concentration of them were studied throughout ripening period. Most of volatile compounds identified were present in all stages of cheese ripening, however their amounts changed significantly.
Klíčová slova
SPME, sýr, flavour
Klíčová slova v angličtině
SPME, cheese, flavour
Autoři
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BŘEZINA, P.; JASCHKOVÁ, K.
Rok RIV
2004
Vydáno
10. 11. 2003
Nakladatel
CHTF STU Bratislava
Místo
Piešťany
ISSN
1335-5236
Periodikum
Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health
Ročník
10
Číslo
3
Stát
Slovenská republika
Strany od
83
Strany do
Strany počet
1
BibTex
@article{BUT41738, author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Pavel {Březina} and Kristýna {Jaschková}", title="Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů", journal="Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health", year="2003", volume="10", number="3", pages="83--83", issn="1335-5236" }