Detail publikace

Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek

BEZDĚKOVÁ, Š. VÍTOVÁ, E. JASCHKOVÁ, K.

Originální název

Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek

Anglický název

Sensory profile of white mould cheese ripening related to changes of volatile compounds

Typ

abstrakt

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.

Anglický abstrakt

Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.

Klíčová slova

plísňové sýry, aromatické látky

Klíčová slova v angličtině

white mould cheese, volatile compounds

Autoři

BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; JASCHKOVÁ, K.

Vydáno

6. 9. 2004

Nakladatel

ČSCH

Místo

Ostrava

ISBN

0009-2770

Kniha

Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník

Číslo edice

8

Strany od

687

Strany do

687

Strany počet

1

BibTex

@misc{BUT60427,
  author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Kristýna {Jaschková}",
  title="Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek",
  booktitle="Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník",
  year="2004",
  edition="8",
  pages="687--687",
  publisher="ČSCH",
  address="Ostrava",
  isbn="0009-2770",
  note="abstract"
}