Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VÍTOVÁ, E. DIVIŠOVÁ, R. SKLENÁŘOVÁ, K. OMELKOVÁ, J. ZEMANOVÁ, J.
Originální název
Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)
Anglický název
The content of AAC in Hippophae rhamnoides L. berries
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem práce bylo stanovení AAL v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.) metodou SPME-GC-FID. Celkem bylo identifikováno 31 sloučenin: 5 aldehydů, 4 ketony, 12 alkoholů, 4 estery a 6 kyselin. Alkoholy a kyseliny pravděpodobně nejvíce přispívají k flavouru plodů.
Anglický abstrakt
Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is a bush or a small tree with yelloworange berries with a unique flavour and high nutritional value. The berries have a mild but characteristic aroma not comparable to any other common fruit. However, they are known to be quite acidic, astringent and bitter, so not suitable for consumption alone. The flavour of sea buckthorn fruits was followed in this work. The content of aroma active compounds was assessed using SPME-GC method, flavour was evaluated sensorially. In total 31 compounds were identified: 5 aldehydes, 4 ketones, 12 alcohols, 4 esters and 6 acids. Alcohols and acids were quantitatively the most predominant and can probably contribute to flavour with marked sour taste of sea buckthorn.
Klíčová slova
aromatické látky, rakytník řešetlákový, SPME-GC
Klíčová slova v angličtině
aroma compounds, Sea buckthorn, SPME-GC
Autoři
VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SKLENÁŘOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; ZEMANOVÁ, J.
Rok RIV
2012
Vydáno
28. 3. 2012
Místo
Nitra
ISBN
978-80-552-0769-8
Kniha
Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin
Edice
SPU v Nitre
Číslo edice
1
Strany od
262
Strany do
265
Strany počet
4
BibTex
@inproceedings{BUT92752, author="Eva {Vítová} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová} and Jiřina {Omelková} and Jana {Zemanová}", title="Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)", booktitle="Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin", year="2012", series="SPU v Nitre", number="1", pages="262--265", address="Nitra", isbn="978-80-552-0769-8" }