Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Project detail
Duration: 01.03.2024 — 28.02.2025
Funding resources
Brno University of Technology - Vnitřní projekty VUT
- whole funder (2024-01-01 - 2025-12-31)
On the project
V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené vybraná aktuální témata a přístupy k výzkumu v rámci moderních potravinářských věd od zpracování potravin, surovin, odpadů i obalů přes rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity, bezpečnosti a hygieny potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin z potravinářství bude aplikován koncept cirkulární ekonomiky.
Mark
FCH-S-24-8597
Default language
Czech
People responsible
Adamczyková Michaela, Ing. - fellow researcherBendová Agáta, Ing. - fellow researcherBrázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcherBuchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcherDiviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcherDzurická Lucia, Ing. - fellow researcherFialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcherGajdušek Martin, Ing. - fellow researcherGross Michal, Ing. - fellow researcherHudečková Helena, Ing., Ph.D. - fellow researcherKovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcherKubalová Michaela, Ing. - fellow researcherMikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - fellow researcherObračaj Jan, Ing. - fellow researcherObruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcherPacasová Viktorie-Alexandra, Ing. - fellow researcherPořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - fellow researcherRychetský Matěj, Ing. - fellow researcherŘeháková Veronika, Ing. - fellow researcherSikorová Pavlína, Ing. - fellow researcherSlavíková Zuzana, Ing. - fellow researcherSniegoňová Pavlína, Ing. - fellow researcherStříž Radim, Ing. - fellow researcherŠislerová Lucie, Ing. - fellow researcherŠlosárová Katarína, Ing. - fellow researcherTrachtová Štěpánka, Ing., Ph.D. - fellow researcherTrenzová Kristina, Ing. - fellow researcherVečeríková Paula, Ing. - fellow researcherVítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcherMárová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Units
Institute of Food Science and Biotechnology- internal (2024-01-01 - 2024-12-31)Faculty of Chemistry- beneficiary (2024-01-01 - 2024-12-31)
Results
STŘÍŽ, R.; BOBER, P.; MINISY, I.; TABOUBI, O.; SMILEK, J.; KOVALČÍK, A. Kompozity bakteriální celulózy a polypyrrolu pro účinné odstranění šestimocného chromu. Book of abstracts of the 11th International Conference on Chemical Technology. 1. Praha: AMCA, spol. s r. o., 2024. p. 168-168. ISBN: 978-80-88214-48-9.Detail
SIKOROVÁ, P.; SNIEGOŇOVÁ, P.; HOLUB, J.; OBRAČAJ, J.; KUBALOVÁ, M.; ŠIMANSKÝ, S.; MÁROVÁ, I. Valorization of some oil waste materials by mixed culture of Rhodotorula toruloides and microalgae Chlorella minutissima. Programme Abstracts, 48th ACY Conference. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava, SR: Chemický ústav SAV, 2024. p. 60-60. ISBN: 1336-4839. ISSN: 1336-4839.Detail
ŘEHÁKOVÁ, V.; BUCHTÍKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; KALINA, M.; OBRUČA, S. Termofilní bakterie rodu Aneurinibacillus: Producenti unikátních polyhydroxyalkanoátů. TOMÁŠKOVY DNY 2024. Brno: Organizační tým Tomáškových dnů, 2024. s. 46-46. ISBN: 978-80-280-0550-4.Detail
BRÁZDA, V.; ŠISLEROVÁ, L.; MERGNY, J.; CUCCHIARINI, A. G-quadruplex propensity in H. neanderthalensis, H. sapiens and Denisovans mitochondrial genomes. NAR Genomics and Bioinformatics, 2024, vol. 6, no. 2, p. 1-10. ISSN: 2631-9268.Detail
PACASOVÁ, V.; FIALA, T.; SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S. Study of the effect of adaptation to continuous osmotic stress on the bacterium Rhodospirillum rubrum. Sborník abstraktů. 1. 2024. p. 208-208. ISBN: 978-80-88214-48-9.Detail
SNIEGOŇOVÁ, P.; SIKOROVÁ, P.; OBRAČAJ, J.; HOLUB, J.; KUBALOVÁ, M.; ŠIMANSKÝ, S.; MÁROVÁ, I. Characterization of mixed biomass of Rhodotorula mucilaginosa co-cultivated with some microalgae on hemp waste materials. Programme Abstracts 48th ACY Conference. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava, SR: Chemický ústav SAV, 2024. p. 61-61. ISBN: 1336-4839. ISSN: 1336-4839.Detail