Detail projektu

Současná aktuální témata moderních potravinářských věd

Období řešení: 01.03.2024 — 28.02.2025

Zdroje financování

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- plně financující (2024-01-01 - 2025-12-31)

O projektu

V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené vybraná aktuální témata a přístupy k výzkumu v rámci moderních potravinářských věd od zpracování potravin, surovin, odpadů i obalů přes rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity, bezpečnosti a hygieny potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin z potravinářství bude aplikován koncept cirkulární ekonomiky.

Označení

FCH-S-24-8597

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (01.01.2024 - 31.12.2024)
Fakulta chemická
- příjemce (01.01.2024 - 31.12.2024)

Výsledky

STŘÍŽ, R.; BOBER, P.; MINISY, I.; TABOUBI, O.; SMILEK, J.; KOVALČÍK, A. Kompozity bakteriální celulózy a polypyrrolu pro účinné odstranění šestimocného chromu. Book of abstracts of the 11th International Conference on Chemical Technology. 1. Praha: AMCA, spol. s r. o., 2024. p. 168-168. ISBN: 978-80-88214-48-9.
Detail

SIKOROVÁ, P.; SNIEGOŇOVÁ, P.; HOLUB, J.; OBRAČAJ, J.; KUBALOVÁ, M.; ŠIMANSKÝ, S.; MÁROVÁ, I. Valorization of some oil waste materials by mixed culture of Rhodotorula toruloides and microalgae Chlorella minutissima. Programme Abstracts, 48th ACY Conference. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava, SR: Chemický ústav SAV, 2024. p. 60-60. ISBN: 1336-4839. ISSN: 1336-4839.
Detail

SNIEGOŇOVÁ, P.; SIKOROVÁ, P.; OBRAČAJ, J.; HOLUB, J.; KUBALOVÁ, M.; ŠIMANSKÝ, S.; MÁROVÁ, I. Characterization of mixed biomass of Rhodotorula mucilaginosa co-cultivated with some microalgae on hemp waste materials. Programme Abstracts 48th ACY Conference. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava, SR: Chemický ústav SAV, 2024. p. 61-61. ISBN: 1336-4839. ISSN: 1336-4839.
Detail

PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; ŠTURSA, V.; KŘIKALA, J. Comparative chemical analysis of traditional Czech beers, with and without the protected geographical indication mark "Czech Beer". International Food Research Journal, 2024, vol. 31, no. 5, p. 1311-1322. ISSN: 2231-7546.
Detail

PACASOVÁ, V.; FIALA, T.; SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S. Study of the effect of adaptation to continuous osmotic stress on the bacterium Rhodospirillum rubrum. Sborník abstraktů. 1. 2024. p. 208-208. ISBN: 978-80-88214-48-9.
Detail

ŘEHÁKOVÁ, V.; BUCHTÍKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; KALINA, M.; OBRUČA, S. Termofilní bakterie rodu Aneurinibacillus: Producenti unikátních polyhydroxyalkanoátů. TOMÁŠKOVY DNY 2024. Brno: Organizační tým Tomáškových dnů, 2024. s. 46-46. ISBN: 978-80-280-0550-4.
Detail

STŘÍŽ, R.; ČERNEKOVÁ, N.; KOVALČÍK, A. Improved Bacterial Cellulose Production Through Waste-Derived Carbon Sources. Studentská odborná konference Chemie je život 2024 - Sbroník abstraktů. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2024. p. 50-50. ISBN: 978-80-214-6298-4.
Detail

BRÁZDA, V.; ŠISLEROVÁ, L.; MERGNY, J.; CUCCHIARINI, A. G-quadruplex propensity in H. neanderthalensis, H. sapiens and Denisovans mitochondrial genomes. NAR Genomics and Bioinformatics, 2024, vol. 6, no. 2, p. 1-10. ISSN: 2631-9268.
Detail