Detail předmětu

Chemie potravin I

FCH-BCO_CHP1Ak. rok: 2012/2013

Chemické složení potravin, vliv chemického složení potravin na řízení technologických operací v potravinářském průmyslu. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny. Změny bílkovin při vybraných technologických operacích. Mastné kyseliny a lipidy. Reakce lipidů, hydrolýza, autooxidace mastných kyselin, reverze a ketonové žluknutí. Monosacharidy a polysacharidy. Technologicky významné vlastnosti sacharidů. Přehled významných polysacharidů. Reakce sacharidů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Studenti získají přehled o základních složkách potravin z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity.

Prerekvizity

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti biochemie, organické a anorganické chemie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.

Osnovy výuky

1. Aminokyseliny a peptidy
2. Bílkoviny
3. Bílkoviny masa a mléka
4. Přehled reakcí bílkovin
5. Mastné kyseliny
6. Homolipidy
7. Heterolipidy
8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy
9. Přehled reakcí lipidů
10. Monosacharidy
11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy
12. Polysacharidy obecně
13. Polysacharidy rostlin
14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů
15. Přehled reakcí sacharidů

Učební cíle

Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.

Základní literatura

VELÍŠEK, J., Chemie potravin I, Ossis, Tábor, 1999 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor