Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Project detail
Duration: 01.01.2014 — 31.12.2014
Funding resources
Brno University of Technology - Vnitřní projekty VUT
- whole funder (2014-01-01 - 2015-12-31)
On the project
Rešená problematika se bude týkat potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a modernizace jejich technologických postupů.Taktéž bude věnována nemalá pozornost studiu možnosti využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely.
Mark
FCH-S-14-2325
Default language
Czech
People responsible
Babák Libor, Ing. Mgr., Ph.D., MBA - fellow researcherBenešová Pavla, Ing., Ph.D. - fellow researcherBuňka František, Ing, PhD - fellow researcherČuta Robert, Ing. - fellow researcherČutová Michaela, Ing., Ph.D. - fellow researcherDiviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcherHlaváček Viliam, Ing. - fellow researcherHurtová Jana, Ing. - fellow researcherChroboková Maria, Ing. - fellow researcherJurečková Zuzana, Ing., Ph.D. - fellow researcherKostovová Iveta, Ing., Ph.D. - fellow researcherMárová Ivana, prof. RNDr., CSc. - fellow researcherNěmcová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcherPala Martin, Ing. - fellow researcherRittich Bohuslav, doc. Ing., CSc. - fellow researcherSkoumalová Petra, Ing., Ph.D. - fellow researcherSůkalová Kateřina, Ing., Ph.D. - fellow researcherŠpanová Alena, doc. RNDr., CSc. - fellow researcherTrojánek Zdeněk, Ing. - fellow researcherValicová Markéta, Ing. - fellow researcherVespalcová Milena, RNDr., Ph.D. - fellow researcherVítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcherVránová Dana, Mgr., Ph.D. - fellow researcherZichová Miroslava, Ing., Ph.D. - fellow researcherZovčáková Monika, Ing. - fellow researcherOmelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - principal person responsible
Units
Institute of Food Science and Biotechnology- internal (2014-01-01 - 2014-12-31)Faculty of Chemistry- beneficiary (2014-01-01 - 2014-12-31)
Results
CHROBOKOVÁ, M.; TÓTH, J.; ŠPANOVÁ, A.; HORÁK, D.; RITTICH, B. Reverzibilní adsorpce bakteriální DNA na povrch magnetických nosičů. In ČO NOVÉHO V MIKROBIOLÓGII, KONFERENCIA MLADÝCH MIKROBIOLÓGOV. 2014. s. 15-20. ISBN: 978-80-971422-1-6.Detail
TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; TÓTH, J.; PRETTL, Z.; HORÁK, D.; GYENIS, J.; RITTICH, B. Solid-phase DNA isolation from food matrices using hydrophilic magnetic microspheres. FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING, 2015, vol. 94, no. 1, p. 375-381. ISSN: 0960-3085.Detail
ZICHOVÁ, M.; BABÁK, L.; ROSENBERG, M.; STRATILOVÁ, E.; OMELKOVÁ, J. Ethanol production from waste paper using immobilized Saccharomyces cerevisiae cells. 41st ANNUAL CONFERENCE ON YEAST. 2014. p. 57-57. ISBN: 1336-4839.Detail
CHROBOKOVÁ, M.; TÓTH, J.; ŠPANOVÁ, A.; HORÁK, D.; RITTICH, B. Reverzibilní adsorpce bakteriální DNA na povrch magnetických nosičů. 2014.Detail
VÍTOVÁ, E.; SŮKALOVÁ, K.; MAHDALOVÁ, M.; BUTOROVÁ, L. Identification and quantification of aroma compounds of Sea buckthorn berries. In CECE 2014 11th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.: 2014. p. 450-453. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
ZICHOVÁ, M.; OMELKOVÁ, J.; STRATILOVÁ, E. Cellulase immobilization on carrier from waste polyethylene terephthalate bottles. In CECE 2014 11th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.: 2014. p. 469-472. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F. The influence of storage on the sensory quality of processed cheese analogues. In CECE 2014 11th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.: 2014. p. 403-406. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
MAHDALOVÁ, M.; VÍTOVÁ, E. Assessment of aroma compounds in apples using SPME-GC-FID method. In CECE 2014 11th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.: 2014. p. 322-325. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
ZICHOVÁ, M.; STRATILOVÁ, E.; OMELKOVÁ, J.; ROSENBERG, M. Utilization of waste material for immobilization of cellulose-degrading enzymes. EMEC15 - The 15th European Meeting on Environmental Chemistry. Brno: 2014. ISBN: 978-80-214-5073-8.Detail
BUTOROVÁ, L.; VÍTOVÁ, E.; POLOVKA, M. Monitoring of selected parameters in Amelanchier alnifolia extracts by UV-VIS-NIR and EPR spectroscopy. In CECE 2014 11th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. Ústav analytické chemie AV ČR, v.v.i.: 2014. p. 137-140. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
OLŠOVCOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M. D-tagatose, new sweetener with health benefits. Chemie je 6ivot, Sborník abstraktů. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2014. p. 84-84. ISBN: 978-80-214-5077-6.Detail
OLŠOVCOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M. D-tagatose, new sweetener with health benefits. 2014.Detail
TROJÁNEK, Z.; KOVAŘÍK, A.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; HORÁK, D. IZOLACE DNA Z TECHNOLOGICKY ZPRACOVANÝCH POTRAVIN S VYUŽITÍM MAGNETICKÝCH NOSIČŮ. 2014.Detail
TROJÁNEK, Z.; KOVAŘÍK, A.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; HORÁK D. OPTIMALIZACE METODY IZOLACE ROSTLINNÉ DNA S VYUŽITÍM MAGNETICKÉHO NOSIČE A JEJÍ SROVNÁNÍ S DALŠÍMI METODAMI. 2014.Detail
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F. Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů. In XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků. 2014. s. 10-12. ISBN: 978-80-7305-670-4.Detail
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F. The impact of vegetable oil type on the sensory quality of processed cheese analogues. In Studentská odborná konference Chemie je život 2014 Sborník příspěvků. 2014. p. 411-415. ISBN: 978-80-214-5078-3.Detail
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F. The impact of vegetable oil type on the sensory quality of processed cheese analogues. Studentská odborná konference Chemie je život 2014. Sborník abstraktů. 2014. p. 95-95. ISBN: 978-80-214-5077-6.Detail
Fričová M., Rittich B., Španová A. The use of iont potencial at the bacterial DNA separatio by amino functionalized magnetic nanopartocles. Brno: 2014. p. 197-199. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
Čuta R., Fričová M., Rittich B., Španová A. TESTING DIFFERENT TYPES LYSIS METHOD FOR THE PREPARATION OF THE BACTERIAL CELL LYSATES WITH SUBSEQUENT ISOLATION AND AMPLIFICATION OF DNA. 2014. p. 170-171. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
VALICOVÁ, M., ZOVČÁKOVÁ, M., ŠPANOVÁ, A., OMELKOVÁ, J. Study of Lactic Acid Bacteria in Grape Musts Originating from Integrated and Organically Grown Grapes. 5th European Conference: Chemistry for Life Sciences. Barcelona: 2013. p. 179-179.Detail
PALA, M.; OBRUČA, S.; SKŘIVANOVÁ, V.; BENEŠOVÁ, P.; HLAVÁČEK, V.; MÁROVÁ, I. Enzymatická hydrolýza kávové sedliny. Chemické listy (S). Ostrava: Česká společnost chemická, 2014. s. 793-793. ISSN: 1803-2389.Detail
VÍTOVÁ, E.; SŮKALOVÁ, K.; MAHDALOVÁ, M.; BURDĚJOVÁ, L.; BABÁK, L.; MATĚJÍČEK, A. Comparison of flavour and volatile flavour compounds of mixed elderberry juices. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2015, vol. 63, no. 1, p. 147-152. ISSN: 1211-8516.Detail
CHROBOKOVÁ M., TÓTH J., ŠPANOVÁ A., RITTICH B. Influence of PEG 6000 concentration on DNA viscosity and adsorption capacity on magnetic microspheres. In CECE 2014: 11 th International interdisciplinary meeting in bioanalysis. Brno, Czech Republic: Inst Analytical Chemistry ASCR, V VI-IAC, Veveri 967-97, Brno, 60200 Czech Republic, 2014. p. 161-163. ISBN: 978-80-904959-2-0.Detail
ŠRŮTKOVÁ, D., SCHWARZER, M., HUDCOVIC, T., ZAKOSTELSKÁ, Z., DRÁB, V., ŠPANOVÁ, A., RITTICH, B., SCHABUSSOVA, I., KOZÁKOVÁ, H. Bifidobacterium longum CCM 7952 promotes epithelial barrier function and prevents acute DSS-induced colitis in strictly strain-specific manner. PLOS ONE, 2015, vol. 10, no. 7, p. 1-20. ISSN: 1932-6203.Detail
ŠPANOVÁ, A., DRÁB, V., TURKOVÁ, K., ŠPANO, M., BURDYCHOVÁ, R., ŠEDO, O., ŠRŮTKOVÁ, D., RADA, V., RITTICH, B. Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry. EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, 2015, vol. 241, no. 6, p. 861-869. ISSN: 1438-2377.Detail
FRIČOVÁ, M.; ČUTA, R.; KŘÍŽOVÁ, J.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. SIMPLY METHOD OF DNA ISOLATION FROM LACTIC ACID BACTERIA. Book of abstracts. first. Brno: Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, 2015. p. 98-99. ISBN: 978-80-214-5228-2.Detail
ZICHOVÁ, M.; STRATILOVÁ, E.; ROSENBERG, M.; OMELKOVÁ, J. Imobilizace celulolytických enzymů na nosiče s polyethylenteraftalátu a polyakrylamidu. Chemické listy, 2015, roč. 109, č. 12, s. 946-949. ISSN: 1213-7103.Detail
ČAKAJDOVÁ, M.; TRACHTOVÁ, Š.; MOHELSKÝ, T.; NĚMEČKOVÁ, I.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Optimalizácia PCR-DGGE k identifikácii batérií v syroch. In APLIKOVANÉ PRÍRODNÉ VEDY - Zborník prác z medzinárodnej študentskej vedeckej konferencie. 1. Trnava, Slovenská republika: Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2014. s. 85-91. ISBN: 978-80-8105-565-2.Detail