Detail oboru

Potravinářská chemie

FCHZkratka: BPCO_CHPAk. rok: 2021/2022

Program: Chemie a technologie potravin

Délka studia: 3 roky

Akreditace od: 15.11.2002Akreditace do: 31.12.2024

Profil

Zaměření oboru odráží trvale vysoký zájem o studium potravinářské chemie na FCH VUT v Brně. Umožňuje jednak plynulé pokračování ve studiu v navazujícím dvouletém magisterském studijním programu Potravinářská chemie a biotechnologie (PCHBT), jednak odchod absolventů do praxe a současně reflektuje potenciální rozšíření zájmu o studium včetně možnosti celoživotního vzdělávání pracovníků z praxe.

Klíčové výsledky učení

Student získá teoretický přehled a praktické dovednosti v oblasti přírodovědných disciplín, tvořících základ pro studium stěžejních předmětů z oblasti chemie a technologie potravin. V rámci studijního programu si studenti mohou vybírat ze dvou studijních oborů, a to "Potravinářské chemie " nebo "Biotechnologie". Absolvent oboru "Potravinářské chemie" bude připraven pro potravinářskou technologickou praxi k zabezpečení výroby kvalitních a bezpečných potravin. Jeho znalosti chemického složení potravinářských surovin a moderních analytických metod mu umožní pracovní uplatnění i v kontrolních orgánech státní správy. Studijní obor "Biotechnologie" rozšíří další znalosti a dovednosti z vědních disciplín, které jsou založeny na výuce moderních biotechnologických předmětů.

Profesní profil absolventů s příklady

Absolvent získá v průběhu studia znalosti a dovednosti v oblasti chemického inženýrství, nevyhnutného pro řízení moderních technologických výrob. Tyto schopnosti nezbytně podmiňují i znalosti v oblasti přírodovědných disciplín jako je anorganická a organická chemie, analytická chemie, fyzikální chemie, fyzika a matematika, které jsou neodmyslitelnou součástí bakalářského studia. K tomuto základu, vzhledem ke specializaci studijního oboru, má absolvent znalosti i z disciplín bezprostředně souvisejících s řízením moderních potravinářských provozů. Základ tvoří znalosti z biologie, mikrobiologie a biochemie a navazující znalosti z potravinářských technologií, včetně úchovy potravin a legislativy. Pro výrobu zdravých a bezpečných potravin má absolvent znalosti i z oblasti zdravé výživy, správné výrobní praxe a základní analýzy potravin. Takto připravený absolvent, včetně praktických laboratorních dovedeností, může své uplatnění najít jak v průmyslové a obchodní sféře, tak i v oblasti kontrolní nebo výzkumně-vývojové.
Všeobecný teoretický inženýrský základ vědomostí se zaměřením na chemii, vytváří absolventům možnosti pokračovat v navazujících magisterských programech, zaměřených hlavně na potravinářské technologie, biotechnologie a příbuzné vědní obory.

Vstupní požadavky

Přijímací zkouška probíhá formou písemného testu, kterým se ověřují předpoklady pro vysokoškolské studium chemie. Jednotlivým otázkám testu jsou přiděleny body za správnou odpověď. Pro celkovou úspěšnost v testu je stanovena minimální hranice dosažených bodů. Podmínkou přijetí ke studiu je úspěšné složení přijímací zkoušky, případně její prominutí.
Aktuální pravidla pro přijímací řízení jsou zveřejněna na http://www.fch.vutbr.cz/cs/zajemce-o-studium/bakalarske-studium.html.

Garant


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BA_ZLTBasics of Laboratory Techniqueen1Povinnýano
BC_CHI1Chemická informatika Ics3Povinnýano
BC_CHL1Chemické procesy v praxics1Povinnýne
BC_MAT1Matematika Ics7Povinnýano
BC_ACH1Obecná a anorganická chemie Ics8Povinnýano
BC_BIOObecná biologie a ekologiecs2Povinnýano
BC_ZLTZáklady laboratorní technikycs1Povinnýano
BC_FPOFyziologie průmyslových mikroorganismůcs4Povinně volitelnýBano
BC_PCM1Matematické aplikace v chemii Ics2Povinně volitelnýBano
1. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BC_FYZ1Fyzika Ics6Povinnýano
BC_CHI2Chemická informatika IIcs4Povinnýano
BC_MAT2Matematika IIcs7Povinnýano
BC_ACH2Obecná a anorganická chemie IIcs5Povinnýano
BC_OCH1Organická chemie Ics6Povinnýano
BC_ACH1_PPraktikum z anorganické chemie Ics3Povinnýano
BC_FYZ1_PPraktikum z fyziky Ics3Povinnýano
BC_ZFFyziologie a buněčná biologiecs2Povinně volitelnýAano
BC_OBTObecná toxikologiecs2Povinně volitelnýAano
BC_ETIBioetikacs2Povinně volitelnýBano
BC_PCM2Matematické aplikace v chemii IIcs2Povinně volitelnýBano
BC_TEKTechnické kreslenícs2Povinně volitelnýBano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BC_ANC1Analytická chemie Ics6Povinnýano
BC_FCH1Fyzikální chemie Ics6Povinnýano
BC_MIBMikrobiologiecs4Povinnýano
BC_OCH2Organická chemie IIcs6Povinnýano
BC_ANC1_PPraktikum z analytické chemie Ics3Povinnýano
BC_FCH1_PPraktikum z fyzikální chemie Ics3Povinnýano
BC_EMTMěřicí technikacs4Povinně volitelný1ano
BC_ACH2_PPraktikum z anorganické chemie IIcs3Povinně volitelný1ano
2. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BC_ANC2Analytická chemie IIcs6Povinnýano
BC_BCH1Biochemie Ics4Povinnýano
BC_FCH2Fyzikální chemie IIcs6Povinnýano
BC_MCHMakromolekulární chemiecs3Povinnýano
BC_ANC2_PPraktikum z analytické chemie IIcs3Povinnýano
BC_FCH2_PPraktikum z fyzikální chemie IIcs3Povinnýano
BC_OCH_PPraktikum z organické chemiecs3Povinnýano
BC_LSP1Laboratorní projekt Ics2Povinně volitelný1ano
BC_ODP_POdborná praxe - PCHcs4Povinně volitelný1ano
BC_ISOSystémy jakosti a ISO normycs2Povinně volitelný1ano
3. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BC_ACP1Analytická chemie potravin a přírodních látek Ics4Povinnýano
BC_BIT1Biotechnologie Ics4Povinnýano
BC_CHIN1Chemické inženýrství Ics6Povinnýano
BC_CHP1Chemie potravin a přírodních látek Ics4Povinnýano
BC_BCH_PPraktikum z biochemiecs2Povinnýano
BC_CHI1_PPraktikum z chemického inženýrství Ics2Povinnýano
BC_MIB_PPraktikum z mikrobiologiecs2Povinnýano
BC_ZPTZáklady potravinářských technologiícs4Povinnýano
BC_BIO1Bioinženýrství Ics4Povinně volitelný1ano
BC_MOG1Molekulární genetika Ics4Povinně volitelný1ano
BC_LSP2Laboratorní projekt IIcs4Povinně volitelný2ano
BC_UBP_PCHÚvod do bakalářské práce - PCHcs2Povinně volitelný2ano
3. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BC_BAPBakalářská prácecs12Povinnýano
BC_CHIN2Chemické inženýrství IIcs6Povinnýano
BC_ACP_PPraktikum z analýzy potravin a přírodních látekcs3Povinnýano
BC_CHI2_PPraktikum z chemického inženýrství IIcs2Povinnýano
BC_TUPTechnologie uchovávání potravincs4Povinnýano
BC_BCHBytová chemiecs2Povinně volitelný1ano
BC_KCHChemie a technologie kosmetických výrobcs4Povinně volitelný1ano
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet kreditů Počet předm. Předměty
A 2 kr nekontroluje se BC_ZF (2 kr), BC_OBT (2 kr)
B 2 kr - 4 kr nekontroluje se BC_FPO (4 kr), BC_PCM1 (2 kr), BC_ETI (2 kr), BC_PCM2 (2 kr), BC_TEK (2 kr)
2 nekontroluje se 1 BC_LSP2, BC_UBP_PCH