Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail projektu
Období řešení: 01.03.2021 — 28.02.2022
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (2021-01-01 - 2022-12-31)
O projektu
V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené na vývoj a následné využití moderních progresivních postupů zpracování potravin, potravinářských surovin a odpadů. Součástí bude aplikace pokročlých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Pozornost bude věnována i vývoji aktivních obalů. Koncept cirkulární ekonomiky bude aplikován při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin ze zemědělství a potravinářství.
Označení
FCH-S-21-7483
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitelBadárová Mária, Ing. - spoluřešitelBendová Agáta, Ing. - spoluřešitelBrázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - spoluřešitelDiviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitelHoová Julie, Ing., Ph.D. - spoluřešitelKouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - spoluřešitelKovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitelKroupová Zuzana, Mgr. - spoluřešitelKřikala Jakub, Ing. - spoluřešitelLangová Denisa, Ing., Ph.D. - spoluřešitelMikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - spoluřešitelNěmcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitelNováčková Ivana, Ing., Ph.D. - spoluřešitelObruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitelPorubiaková Otília, Ing., Ph.D. - spoluřešitelPořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - spoluřešitelPunčochářová Lenka, Ing. - spoluřešitelRyšavá Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitelSkoumalová Petra, Ing., Ph.D. - spoluřešitelSlavíková Zuzana, Ing. - spoluřešitelSmetana Jan, Mgr., Ph.D. - spoluřešitelŠimíčková Adéla, Ing. - spoluřešitelUhlířová Renata, Ing., Ph.D. - spoluřešitelVeselá Mária, RNDr., Ph.D. - spoluřešitelVítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitelVysoká Marie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Útvary
Fakulta chemická- příjemce (01.01.2021 - 31.12.2021)Vysoké učení technické v Brně- spolupříjemce (01.03.2021 - 28.02.2022)Ústav chemie potravin a biotechnologií- interní (01.01.2021 - 31.12.2021)
Výsledky
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; FRITZ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Mixotrophic growth and increased salinity – possible tools for increasing the PHB production in cyanobacteria?. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020. p. 134-135. ISBN: 978-80-214-592.Detail
RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M.; KUBÁŇ, P. Dried Blood Spot Self-Sampling with Automated Capillary Electrophoresis Processing for Clinical Analysis. ANGEWANDTE CHEMIE-INTERNATIONAL EDITION, 2021, vol. 60, no. 11, p. 6068-6075. ISSN: 1433-7851.Detail
MONTI, P.; BRÁZDA, V.; BOHÁLOVÁ, N.; PORUBIAKOVÁ, O.; MENICHINI, P.; SPECIALE, A.; BOCCIARDI, R.; INGA, A.; FRONZA, G. Evaluating the Influence of a G-Quadruplex Prone Sequence on the Transactivation Potential by Wild-Type and/or Mutant P53 Family Proteins through a Yeast-Based Functional Assay. Genes, 2021, vol. 12, no. 2, p. 1-13. ISSN: 2073-4425.Detail
MÁROVÁ, I. A brief overview of global biotechnology. Biotechnology and Biotechnological Equipment, 2021, vol. 35, no. 1, p. 354-363. ISSN: 1314-3530.Detail
JUREČKOVÁ, Z.; DIVIŠ, P.; CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; ŘEZNÍČEK, V. Fruit Characteristics of Different Varieties of Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Cultivated in the Czech Republic. Erwerbs-Obstbau, 2021, vol. 63, no. 2, p. 143-149. ISSN: 1439-0302.Detail
KOSTOVOVÁ, I.; BYRTUSOVÁ, D.; RAPTA, M.; BABÁK, V.; MÁROVÁ, I. The variability of carotenoid pigments and fatty acids produced by some yeasts within Sporidiobolales and Cystofilobasidiales. CHEMICAL PAPERS, 2021, vol. 75, no. 7, p. 3353-3362. ISSN: 2585-7290.Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MAHDALOVÁ, M.; ŠIMÍČKOVÁ, A. Senzorická kvalita sýrových analogů vyrobených s přídavkem vybraných ořechových olejů. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelu Brno: Mendelu Brno, 2021. s. 198-206. ISBN: 978-80-7509-785-9.Detail
BRÁZDA, V.; PORUBIAKOVÁ, O.; CANTARA, A.; BOHÁLOVÁ, N.; COUFAL, J.; BARTAS, M.; FOJTA, M.; MERGNY, J. G-quadruplexes in H1N1 influenza genomes. BMC GENOMICS, 2021, vol. 22, no. 1, p. 1-11. ISSN: 1471-2164.Detail
CARBONI, G.; MÁROVÁ, I. Evaluation of Recombinant Kpkt Cytotoxicity on HaCaT Cells: Further Steps towards the Biotechnological Exploitation Yeast Killer Toxins. Foods, 2021, vol. 10, no. 3, p. 1-11. ISSN: 2304-8158.Detail
KUBÁŇ, P.; RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M. Capillary electrophoresis for the automated extraction and analysis of dried blood spots in clinical analysis. 2021.Detail
PORUBIAKOVÁ, O.; CANTARA, A.; PŘEPECHALOVÁ, V.; BRÁZDA, V. Comparison between synthetic and natural G4-ligands and the effects of their binding to DNA. 2021. p. 1 (1 s.).Detail
KOVALČÍK, A. Applications of Biodegradable Polymers for Fused Deposition Modeling 3D Printing. 27th Bio-Environmental Polymer Society Meeting, June 23-25, 2021, Hosted by Rowan University. Glassboro, NJ, USA: Rowan University, 2021.Detail
Denisa Langová, Renata Pavelková, Ivana Márová. Antimicrobial activity of nanofibers enriched by essential oils against Cutibacterium acnes and Staphylococcus epidermidis. Brno: Masarykova univerzita, Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně, 2021. p. 20-20.Detail
ORLIČ, J.; GRŽETIČ, I.; GOESSLER, W.; BRAEUER, S.; ČÁSLAVSKÝ, J.; POŘÍZKA, J.; ILIJEVIČ, K. Artificial cellulose standards as calibration standards for wavelength-dispersive X-ray fluorescence analysis of elements in plant samples. Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B, 2021, vol. 502, no. 1, p. 106-117. ISSN: 0168-583X.Detail
SZOTKOWSKI, M.; HOLUB, J.; ŠIMANSKÝ, S.; HUBAČOVÁ, K.; HLADKÁ, D.; NĚMCOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Production of Enriched Sporidiobolus sp. Yeast Biomass Cultivated on Mixed Coffee Hydrolyzate and Fat/Oil Waste Materials. Microorganisms, 2021, vol. 9, no. 9, p. 1-21. ISSN: 2076-2607.Detail
HOOVÁ, J.; HORŇÁKOVÁ, N.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Nanoencapsulation of Matricaria Chamomilla. NANOCON 2021- Abstracts. 1. 2021. p. 114-114. ISBN: 978-80-88365-00-6.Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; HRABALOVÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; POŘÍZKA, J.; KALINA, M.; SAMEK, O.; OBRUČA, S. Evolutionary Engineering of Selected Polyhydroxyalkanoate Producing Strains to Biotechnologically Relevant Stressors. World Academy of Science, Engineering and Technology. 2021. p. 76-76. ISSN: 1307-6892.Detail
Špitálský, Z., Kováčová, M., Kovalčík, A. VLASTNOSTI A ŠTRUKTÚRA P3HB-CO-4HB STRÚN PRE 3D TLAČ. Zborník abstraktov, 73. ZJAZD CHEMIKOV, 6.-10. september 2021, VysokéTatry, Horný Smokovec. Horný Smokovec: Slovenská chemická spoločnosť a Česká společnost chemická, 2021. s. 138-138.Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; FRITZ, I.; DAFFERT, C.; OBRUČA, S. Mixotrophic Growth as a Tool for Increasing PHA Production in Cyanobacteria. World Academy of Science, Engineering and Technology. 2021. p. 74-74. ISSN: 1307-6892.Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M. ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek. Výživa a potraviny. Výživa servis s.r.o. GM FP, 2021, roč. 76, č. 5, s. 122-124. ISSN: 1211-846X.Detail
BLANKA, M.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; GEBAUER, P.; MALÁ, Z.; KUBÁŇ, P. At-line coupling of hollow fiber liquid-phase microextraction to capillary electrophoresis for trace determination of acidic drugs in complex samples. Talanta, 2022, vol. 3, no. 2, p. 238-248. ISSN: 0039-9140.Detail
PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; VOPELKOVÁ, D. et al. Assessment of the effect of pasteurization and filtration on the content of selected nutrients in beer. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2021. Ing. Petr Dzik, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2021. p. 54-55. ISBN: 978-80-214-6002-7.Detail
SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P. Nutritional properties of wheat bran protein isolates. Studentská odborná konference Chemie je život 2021. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 56-57. ISBN: 978-80-214-6002-7.Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; FRITZ, I.; DAFFERT, C.; OBRUČA, S. Increasing PHA production in cyanobacteria by mixotrophic cultivation. The Eurobiotech Journal. Sciendo, 2021. p. 99-99.Detail
KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; MUSILOVÁ, J.; SEDLÁŘ, K.; OBRUČA, S. Screening cultivation mode and production of the new bacterium Aneurinibacillus thermoaerophilus CCM 8960. The Eurobiotech Journal. Sciendo, 2021. p. 98-98.Detail
KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P. Utilization of waste material from wine production as a binding agent in DGT technique for heavy metals analysis in aquatic systems. Studentská konference Chemie je život 2021. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 44-45. ISBN: 978-80-214-6002-7.Detail
DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; MIRO, M.; KUBÁŇ, P. DIRECT ANALYSIS OF DRIED BLOOD SPOTS BY AUTOMATED SEQUENTIAL INJECTION-CAPILLARY ELECTROPHORESIS. 2021.Detail
SOBKOVÁ, M.; KOVALČÍK, A. Degradace biopolyesterů v simulovaných tělních tekutinách. Studentská odborná konference. CHEMIE JE ŽIVOT 2021 25.–26. 11. 2021. Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. s. 20-21. ISBN: 978-80-214-6002-7.Detail
STŘÍŽ, R.; ČERNEKOVÁ, N.; SMILEK, J.; LIEBNER, F.; BOBER, P.; KOVALČÍK, A. 3D Scaffolds Based on Bacterial Cellulose. Studentská odborná konference. CHEMIE JE ŽIVOT 2021 25.–26. 11. 2021. Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 58-60. ISBN: 978-80-214-6002-7.Detail
UHLÍŘOVÁ, R.; TUHRINSKÁ, T.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Bioactive Compounds from Microalgae and Cyanobacteria and their Use in Cosmetic Industry. NANOCON 2021 - Abstracts. 1st Edition, 2021. Brno: Tanger, Ostrava, 2021. p. 118-118. ISBN: 978-80-88365-00-6.Detail
BENDOVÁ, A.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Liposomal encapsulation of selected vitamins for food and cosmetic application. NANOCON 2021 - Abstracts. 1. Brno: Tanger Ltd., 2021. p. 118-118. ISBN: 978-80-88365-00-6.Detail
UHLÍŘOVÁ, R.; BOČÁN, D.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Skin protecting activity of microbial extracts. The EuroBiotech Journal. 2021. p. 84-84. ISSN: 2564-615X.Detail
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; ŠTURSA, V.; PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; SLAVÍKOVÁ, Z.; KŘIKALA, J. Impact of organic and integrated pest management on the elemental composition of wine and grapes in a season with high fungal pressure. JOURNAL OF ELEMENTOLOGY, 2021, vol. 26, no. 4, p. 871-891. ISSN: 1644-2296.Detail
VYSOKÁ, M.; MÁROVÁ, I. Microbial and plant extracts and their effect on human health based on their antioxidant and antimicrobial activity. The EuroBiotech Journal. The EuroBiotech Journal, 2021. p. 17-17. ISSN: 2564-615X.Detail
FIALOVÁ, L.; LANGOVÁ, D.; PRACHÁROVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Development of a Multiplex PCR Assay for Simultaneous Detection of Closely Related Fruit Species in Food. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2021 Sborník abstraktů. 2021. p. 34-35. ISBN: ISBN 978-80-214-6002.Detail
SZOTKOWSKI, M.; HOLUB, J.; ŠIMANSKÝ, S.; HUBAČOVÁ, K.; PLHALOVÁ, Ž.; MÁROVÁ, I. Production of carotenoid enriched yeast biomass of genera Sporidiobolus cultivated on coffee industry waste substrateswaste substra. Poland: Sciendo, 2021. p. 1 (1 s.).Detail
SKOUMALOVÁ, P.; HOOVÁ, J.; RYŠÁVKA, P.; MÁROVÁ, I. Stress Effect of Food Matrices on Viability of Probiotic Cells during Model Digestion. Microorganisms, 2021, vol. 9, no. 8, p. 1-17. ISSN: 2076-2607.Detail
POŘÍZKA, J.; ŠVEC, J.; DIVIŠ, P.; ZOUHAROVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; ENEV, V.; HAJZLER, J.; MRAVCOVÁ, L.; TRUDIČOVÁ, M. PRODUCTION AND ANALYSIS OF CRUDE BIOCHAR PRODUCED FROM WHEAT BRAN. In Proceedings of the 8th International Conference on Chemical Technology. 2021. p. 304-308. ISBN: 978-80-88307-08-2.Detail
ROSIGKEIT, H.; KNEISSLE, L.; OBRUČA, S.; JENDROSSEK, D. The Multiple Roles of Polyphosphate in Ralstonia eutropha and Other Bacteria. Microbial Physiology, 2021, vol. 31, no. 2, p. 163-177. ISSN: 2673-1665.Detail
HOOVÁ, J.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Influence of potential modern prebiotics on probiotic growth. 2021. p. 75-75.Detail
DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; JUGLOVÁ, Z.; SLAVÍKOVÁ, Z. Autenticita čokolád s různým obsahem kakaové sušiny. Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác [Food safety and food quality. Proceedings of the scientific papers]. Nitra: Garmond Nitra, 2022. s. 257-261. ISBN: 978-80-8266-007-7.Detail
KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; MUSILOVÁ, J.; SEDLÁŘ, K.; OBRUČA, S. Some (Bacteria) Like It Hot - Towards Sustianable Produciton of Bioplastics Employing Thermophilic Bacteria. The Biomania Student Scientific Meeting 2022, Book of abstract. 1st. Brno: Masaryk University Press, 2022. p. 123-123. ISBN: 978-80-280-0040-0.Detail
KUBÁŇ, P.; RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M. Capillary Electrophoresis for the Automated Extraction and Analysis of Dried Blood Spots in Clinical Analysis. 2021. p. 55-55.Detail
SMETANA, J.; BROŽ, P. National Genome Initiatives in Europe and the United Kingdom in the Era of Whole-Genome Sequencing: A Comprehensive Review. Genes, 2022, vol. 13, no. 3, p. 1-12. ISSN: 2073-4425.Detail
MÁROVÁ, I.; KUNDRÁT, V.; VUT v Brně: Způsob rozpouštění biodegradabilních polyesterů. 308735, patent. (2021)Detail