Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail projektu
Období řešení: 01.03.2022 — 28.02.2023
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (2022-01-01 - 2023-12-31)
O projektu
V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené komplexní rozvoj moderních potrainářských věd od zpracování potravin, surovin a odpadů přes rozvoj pokročlých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Pozornost bude věnována i vývoji aktivních obalů. Koncept cirkulární ekonomiky bude aplikován při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin ze zemědělství a potravinářství.
Označení
FCH-S-22-7961
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitelBendová Agáta, Ing. - spoluřešitelBrázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - spoluřešitelBuchtíková Iva, Ing., Ph.D. - spoluřešitelDiviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitelGajdušek Martin, Ing. - spoluřešitelGross Michal, Ing. - spoluřešitelHoová Julie, Ing., Ph.D. - spoluřešitelKouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - spoluřešitelKovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitelKroupová Zuzana, Mgr. - spoluřešitelKřikala Jakub, Ing. - spoluřešitelLangová Denisa, Ing., Ph.D. - spoluřešitelMikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - spoluřešitelNěmcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitelNováčková Ivana, Ing., Ph.D. - spoluřešitelObruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitelPorubiaková Otília, Ing., Ph.D. - spoluřešitelPořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - spoluřešitelPunčochářová Lenka, Ing. - spoluřešitelRyšavá Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitelSkoumalová Petra, Ing., Ph.D. - spoluřešitelSlaninová Eva, Ing., Ph.D. - spoluřešitelSlavíková Zuzana, Ing. - spoluřešitelSmetana Jan, Mgr., Ph.D. - spoluřešitelStrečanská Paulína, Ing. - spoluřešitelStříž Radim, Ing. - spoluřešitelSuská Alžběta, Ing. - spoluřešitelSzotkowski Martin, Ing., Ph.D. - spoluřešitelŠormová Michaela, Ing. - spoluřešitelUhlířová Renata, Ing., Ph.D. - spoluřešitelVeselá Mária, RNDr., Ph.D. - spoluřešitelVítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitelVysoká Marie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií- interní (01.01.2022 - 31.12.2022)Fakulta chemická- příjemce (01.01.2022 - 31.12.2022)
Výsledky
VODIČKA, J.; WIKARSKÁ, M.; TRUDIČOVÁ, M.; JUGLOVÁ, Z.; POSPÍŠILOVÁ, A.; KALINA, M.; SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S.; SEDLÁČEK, P. Degradation of P(3HB-co-4HB) Films in Simulated Body Fluids. Polymers, 2022, vol. 14, no. 10, p. 1-14. ISSN: 2073-4360.Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; HRABALOVÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. The role of polyhydroxyalkanoates in adaptation process of Cupriavidus necator under stress conditions. The Biomania Student Scientific Meeting 2022 - Book of Abstracts. 1. Brno: MUNI PRESS, 2022. p. 133-133. ISBN: 9788028000400.Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S. PHA co-polymers production in two cyanobacterial strains from Synechocystis family. The Biomania Student Scientific Meeting. 1. Brno: MASARYK UNIVERSITY PRESS, 2022. p. 139-139. ISBN: 978-80-280-0040-0.Detail
POSPÍŠILOVÁ, A.; VODIČKA, J.; TRUDIČOVÁ, M.; JUGLOVÁ, Z.; SMILEK, J.; MENČÍK, P.; MÁSILKO, J.; SLANINOVÁ, E.; MELČOVÁ, V.; KALINA, M.; OBRUČA, S.; SEDLÁČEK, P. Effects of Differing Monomer Compositions on Properties of P(3HB-co-4HB) Synthesized by Aneurinibacillus sp. H1 for Various Applications. Polymers, 2022, vol. 14, no. 10, p. 1-12. ISSN: 2073-4360.Detail
HOOVÁ, J.; SKOUMALOVÁ, P.; STREČANSKÁ, P.; MÁROVÁ, I. Saccharide profile of green powders and its influence on probiotic growth. 2022. p. 1 (1 s.).Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; HRABALOVÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Involvement of polyhydroxyalkanoates in the adaptation process of bacterial strain Cupriavidus necator. ICCT 2022 - Book of abstracts. 2022. p. 1 (1 s.).Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S. Biotechnologická produkce PHA kopolymerů pomocí sinic. ICCT 2022 Book of abstracts, Mikulov: 2022. s. 1 (1 s.).Detail
SLANINOVÁ, E.; RUBANOVÁ, B.; ČERNAYOVÁ, D.; NOVÁČKOVÁ, I.; HAVLÍKOVÁ, M.; MRÁZOVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Study of aeration and light/dark conditions on production of polyhydroxyalkanoates in bacteria Rhodospirillium rubrum. 2022. p. 1 (1 s.).Detail
GROSS, M.; VÍTOVÁ, E. Volatile Compounds as a Tool for Wine Authentification: Case Study of PIWI Varieties Hibernal, Johanniter and Solaris. Sborník prací. Fakulta prírodných vied, UCM v Trnave: Fakulta prírodných vied, UCM v Trnave, 2022. p. 22-27. ISBN: 978-80-572-0242.Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; MRÁZOVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Ekologická izolace polyhydroxyalkanoátů z extrémofilních bakterií. 29. kongres Československé společnosti mikrobiologické s mezinárodní účastí. Brno: Československá společnost mikrobiologická z.s., 2022. s. 17-17. ISBN: 978-80-88379-18-8.Detail
PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; ŘEHÁKOVÁ, V.; NOVÁČKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. A new generation of biotechnological PHA production using thermophilic bacteria. 2022. p. 173-173.Detail
PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; ŘEHÁKOVÁ, V.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. STUDIUM PRODUKCE POLYHYDROXYALKANOÁTŮ POMOCÍ NOVÝCH TERMOFILNÍCH IZOLÁTŮ RODU ANEURINIBACILLUS. 2022.Detail
ŘEHÁKOVÁ, V.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Study of the production of unusual polyhydroxyalkanoate copolymers by the members of the genus Aneurinibacillus. The biomania Student Scientific Meeting 2022, Book of Abstracts. 1. Brno: Masaryk University Press, 2022. p. 138-138. ISBN: 978-80-280-0040-0.Detail
ŘEHÁKOVÁ, V.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Biosyntéza unikátních PHA kopolymerů termofilními bakteriemi rodu Aneurinibacillus. 29. kongres Československé společnosti mikrobiologické s mezinárodní účastí. 1. Brno: ČSSM, 2022. s. 23-23. ISBN: 978-80-88379-18-8.Detail
SLANINOVÁ, E.; MRÁZOVÁ, K.; HAVLÍKOVÁ, M.; SEDLÁČEK, P.; ZINN, M.; OBRUČA, S. Rhodospirillum rubrum in the spotlight - use of advanced microscopy techniques for analysis of PHA accumulating microorganisms. ISBP 2022,18th Int´l Symposium on Biopolymers, Sion - Switzerland, 13th-16th September 2022. 1. Švýcarsko: HES-SO Valais-Wallis, 2022. p. 129-129.Detail
HOOVÁ, J.; STREČANSKÁ, P.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Probiotic viability and content of phytochemicals in fermented white cabbage juice. 2022.Detail
UHLÍŘOVÁ, R.; JANDEROVÁ, Š.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Cosmetic application of Spirulina extracts with photochemoprotective effect. Praha: 2022.Detail
UHLÍŘOVÁ, R.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Comparison of valuable active compounds from red yeasts and conventional sources. Mikulov: 2022.Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S. How to produce PHB co-polymers in cyanobacteria?. Praha 2022: Eurobiotech 2022.Detail
PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; ŘEHÁKOVÁ, V.; MUSILOVÁ, J.; SEDLÁŘ, K.; OBRUČA, S. “Hot” producers of polyhydroxyalkanoates as the future of the biotechnological industry. 2022.Detail
JUREČKOVÁ, K.; NYKRÝNOVÁ, M.; SLANINOVÁ, E.; BEZDÍČEK, M.; OBRUČA, S.; ŠKUTKOVÁ, H.; SEDLÁŘ, K. Genomic and functional analysis of polyhydroxyalkanoates producer Rhodospirillum rubrum DSM 467. In Proceedings of the 9th International Conference on Chemical Technology. Prague: Czech Society of Industrial Chemistry, 2022. p. 367-372. ISBN: 978-80-88307-11-2.Detail
ŠKOVRANOVÁ, G.; ČULENOVÁ, M.; TREML, J.; DZURICKÁ, L.; MÁROVÁ, I.; SYCHROVÁ, A. Prenylated phenolics from Morus alba against MRSA infections as a strategy for wound healing. Frontiers in Pharmacology, 2022, vol. 13, no. 30.11.2022, ISSN: 1663-9812.Detail
BENDOVÁ, A.; UHLÍŘOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Characterization and utilization of extracts from Spirulina and Chlorella vulgaris in food products. European Biotechnology Congress 2022 - Poster Presentation Abstracts. 7. The Eurobiotech Journal, 2023. p. 39-40.Detail
KOVALČÍK, A.; STŘÍŽ, R.; SOBKOVÁ, M. Production and application of bacterial cellulose. European Biotechnology Congress 2022, 5 – 7 October 2022, Prague. Turky: EBTNA, 2022.Detail
RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M.; VOJTOVÁ, L.; DORAZILOVÁ, J.; SEDLÁČEK, P.; KUBÁŇ, P. Fully soluble polymeric foams for in-vial dried blood spot collection and analysis of acidic drugs by capillary electrophoresis. ANALYTICA CHIMICA ACTA, 2023, vol. 1241, no. 340793, ISSN: 0003-2670.Detail
Natália Bohálová, Michaela Dobrovolná, Václav Brázda, Stefan Bidula. Conservation and over-representation of G-quadruplex sequences in regulatory regions of mitochondrial DNA across distinct taxonomic sub-groups. BIOCHIMIE, 2023, vol. 194, no. 194, p. 28-34. ISSN: 1638-6183.Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; GROSS, M.; SUSKÁ, A. Volatile Compounds and Sensory Quality of Fresh Cheese Enriched with Extract of Plectranthus amboinicus. International conference "Challenges in food flavor and volatile compounds analysis" Book of abstracts. Poznań University of Life Sciences: 2022. p. 22-22.Detail
KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; MUSILOVÁ, J.; VIDLÁKOVÁ, M.; SEDLÁŘ, K.; OBRUČA, S. K udržitelné produkci biopolymerů pomocí termofilních mikroorganismů. 2022.Detail
GROSS, M.; VÍTOVÁ, E.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Monovarietal wines from Moravian wine region chemical characterization: A case study of Veltliner green, Sauvignon and Palava varieties. International conference "Challenges in food flavor and volatile compounds analysis" Book of abstracts. Poznań University of Life Sciences: 2022. p. 16-16.Detail
RYŠÁVKA, P.; MÁROVÁ, I. Targeted Modulation of Gut Microbiota by Personalized Probiotics. International Journal of Probiotics and Prebiotics, 2022, vol. 17, no. 1, p. 33-41. ISSN: 1555-1431.Detail
RAMÍREZ-ACOSTA, S., UHLÍŘOVÁ, R., NAVARRO, F., GÓMEZ-ARIZA, J.L., GARCÍA-BARRERA, T. Antagonistic Interaction of Selenium and Cadmium in Human Hepatic Cells Through Selenoproteins. Frontiers in Chemistry, 2022, vol. 10, no. 5, ISSN: 2296-2646.Detail
SLANINOVÁ, E.; MRÁZOVÁ, K.; HAVLÍKOVÁ, M.; SEDLÁČEK, P.; ZINN, M.; OBRUČA, S. Advanced microscopic characterization of Rhodospirillum rubrum with various PHA contents. 2022.Detail
SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S.; KOCHERBITOV, V.; SEDLÁČEK, P. On the bioprotective effects of 3-hydroxybutyrate: Thermodynamic study of binary 3HB-water systems. BIOPHYSICAL JOURNAL, 2023, vol. 122, no. 3, p. 460-469. ISSN: 0006-3495.Detail
MÁROVÁ, I. Biotechnologies in the Czech Republic in 2022: Current iotechnologies in the Czech Republic in 2022: Current status, trends and challengesstatus, trends and challenges. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Itálie: Sciendo, 2023. p. 12-12. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.Detail
MÁROVÁ, I. Kpkt killer toxin: a promising option for the manage-ment of microbial contaminations in the wine and food industry. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Italy: Sciendo, 2023. p. 27-27. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.Detail
SZOTKOWSKI, M.; HOLUB, J.; ŠIMANSKÝ, S.; PLHALOVÁ, Ž.; CHUJANOV, O.; MÁROVÁ, I. Biotechnological utilization of food industry and agricul-ture industry waste oils using carotenogenic yeasts. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Italy: Sciendo, 2023. p. 28-28. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.Detail
BENDOVÁ, A.; UHLÍŘOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Characterization and utilization of extracts from Spirulina and Chlorella vulgaris in food products. The EuroBiotech Journal, 2023, vol. 7, no. 1, p. 39-40. ISSN: 2564-615X.Detail
STREČANSKÁ, P.; HOOVÁ, J.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. qPCR identification of selected probiotic bacteria in fer-mented white cabbage juicemented white cabbage juic. The EuroBiotech Journal, 2023, vol. 7, no. 1, p. 45-46. ISSN: 2564-615X.Detail
HOOVÁ, J.; STREČANSKÁ, P.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Probiotic viability and content of phytochemicals in fer-mented white cabbage juice. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Italy: Sciendo, 2023. p. 42-42. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.Detail
SZOTKOWSKI, M.; PLHALOVÁ, Ž.; SNIEGOŇOVÁ, P.; HOLUB, J.; CHUJANOV, O.; ŠPAČKOVÁ, D.; BLAŽKOVÁ, J.; MÁROVÁ, I. Conversion of Mixed Waste Food Substrates by Carotenogenic Yeasts of Rhodotorula sp. Genus. Microorganisms, 2023, vol. 11, no. 4, p. 1-25. ISSN: 2076-2607.Detail
SZOTKOWSKI, M.; MÁROVÁ, I.: LiveLin; Biotechnologický proces zpracování a valorizace odpadního glycerolu pomocí karotenogenních kvasinek. Algae Farm, s.r.o., Hájecká 707, 26101 Příbram. URL: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=algae+farm+s.r.o. (ověřená technologie)Detail