Project detail

Aplikace progresivních metod a postupů v rámci moderních potravinářských věd

Duration: 01.03.2020 — 28.02.2021

Funding resources

Brno University of Technology - Vnitřní projekty VUT

- whole funder (2020-01-01 - 2021-12-31)

On the project

Práce studentů DSP oboru Potravinářská chemie budou zaměřeny na aplikaci progresivních postupů výroby a zpracování potravin a na rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze obsahu, účinku a stability biologicky aktivníchh látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách a produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování, využití a zhodnocení odpadních surovin ze zemědělských a potravinářských výrob.

Mark

FCH-S-20-6316

Default language

Czech

People responsible

Bendová Agáta, Ing. - fellow researcher
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Ďubašáková Mária, Ing. - fellow researcher
Fajtl Zbyněk, Ing. - fellow researcher
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kroupová Zuzana, Mgr. - fellow researcher
Křikala Jakub, Ing. - fellow researcher
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Müllerová Lucie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Porubiaková Otília, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Punčochářová Lenka, Ing. - fellow researcher
Ryšavá Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Sadel Peter, Ing. - fellow researcher
Skoumalová Petra, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Slaninová Eva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Slavíková Zuzana, Ing. - fellow researcher
Smetana Jan, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Sýkora Michal, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Szotkowski Martin, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Šimíčková Adéla, Ing. - fellow researcher
Uhlířová Renata, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Veselá Mária, RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Vítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vysoká Marie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Zemanová Jana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible

Units

Institute of Food Science and Biotechnology
- (2020-01-01 - 2020-12-31)
Faculty of Chemistry
- (2020-01-01 - 2020-12-31)

Results

DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; KUBÁŇ, P. Capillary Electrophoresis with Capacitively Coupled Contactless Conductivity Detection for Quantitative Analysis of Dried Blood Spots with Unknown Blood Volume. Analytical Chemistry, 2020, vol. 92, no. 1, p. 1557-1564. ISSN: 1520-6882.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Chemical composition of wheat bran protein isolates. Elsevier, 2022. p. 55-55.
Detail

MIKOVÁ, B.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; KUBÁŇ, P. Hollow fiber liquid-phase microextraction at-line coupled to capillary electrophoresis for direct analysis of human body fluids. Analytical Chemistry, 2020, vol. 92, no. 10, p. 7171-7178. ISSN: 1520-6882.
Detail

Reichstädter, M.; Diviš, P.;, Abdulbur Alfakhoury, E.; Gao, Y. Simultaneous determination of mercury, cadmium and lead in fish sauce using Diffusive Gradients in Thin-films technique. Talanta, 2020, no. 217, p. 1-10. ISSN: 0039-9140.
Detail

PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Izolace termofilních bakterií schopných produkce polyhydroxyalkanoátů. XXIX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2020. 1. Brno: Masarykova universita, 2020. s. 46-46. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail

NOVÁČKOVÁ, I.; CHATRNÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; SAMEK, O.; OBRUČA, S. Approaches of evolutionary engineering for adaptation of Cupriavidus necator H16 to biotechnologically relevant stressors. XXIX. konference mladých mikrobiologů TOMÁŠKOVY DNY 2020. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2020. p. 45-45. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail

SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; ČERNAYOVÁ, D.; ŠEDRLOVÁ, Z.; OBRUČA, S.; KRZYŽÁNEK, V.; NEBESÁŘOVÁ, J. Production and Characterization of Polyhydroxybutyrate in Cyanobacteria. Tomáškovy dny 2020XXIX. konference mladých mikrobiologů. 1. Brno: Masarykova Univerzita, 2020. p. 51-51. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail

KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Bakterie rodu Caldimonas jako termofilní producenti polyhydroxyalkanoátů. XXIX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2020. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2020. s. 44-44. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail

ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; DRINKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Cyanobakterie produkující PHA aneb může „zasolení“ zvýšit produkci PHA?. XXIX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2020. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2020. s. 53-53. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail

Zora Jandric, Anastassiya Tchaikovsky, Andreas Zitek, Tim Causon, Vaclav Stursa, Thomas Prohaska, Stephan Hann. Multivariate modelling techniques applied to metabolomic, elemental and isotopic fingerprints for the verification of regional geographical origin of Austrian carrots. FOOD CHEMISTRY, 2020, no. 338, p. 1-10. ISSN: 0308-8146.
Detail

BRÁZDA, V.; LUO, Y.; BARTAS, M.; KAURA, P.; PORUBIAKOVÁ, O.; ŠŤASTNÝ, J.; PEČINKA, P.; VERGA, D.; DA CUNHA, V.; S. TAKAHASHI, T.; FORTERRE, P.; MYLLYKALLIO, H.; FOJTA, M.; MERGNY, J. G-quadruplexes in the Archaea Domain. Biomolecules, 2020, vol. 10, no. 9, p. 1-23. ISSN: 2218-273X.
Detail

KUBÁŇ, P.; ŠLAMPOVÁ, A.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; BLANKA, M. Liquid phase microextraction of biological samples – from principles to automation. 2020.
Detail

FIALOVÁ, L.; ROMANOVSKÁ, D.; MÁROVÁ, I. A Comparative Study of Some Procedures for Isolation of Fruit DNA of Sufficient Quality for PCR-Based Assays. MOLECULES, 2020, vol. 25, no. 18, p. 1-15. ISSN: 1420-3049.
Detail

DIVIŠ, P.; JUREČKOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; PUNČOCHÁŘOVÁ, L. Simultaneous determination of sweeteners and preservatives in beverages by HPLC-DAD-ELSD. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2020, vol. 14, no. 1, p. 881-866. ISSN: 1337-0960.
Detail

Camille Gaulier, Chunyang Zhou, Yue Gao, Wei Guo, Marek Reichstädter, Tianhui Maa, Willy Baeyens, Gabriel Billon. Investigation on trace metal speciation and distribution in the Scheldt estuary. Science of the Total Environment, 2020, vol. 757, no. 143827, p. 1-13. ISSN: 0048-9697.
Detail

DZURICKÁ, L.; BENDOVÁ, A.; HOOVÁ, J.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Preparation and characterisation of functionalized wound dressings. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020 Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2020. p. 59-60. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail

PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; BRÁZDA, V. G-quasruplex structure in proximity of p53 target sequence causes significant inhibition on transactivation potential of p53 isoforms. Sborník abstraktů. 2020. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail

PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; BRÁZDA, V. The influence of non-canonical structures on the p53 isoforms binding to DNA. 2020.
Detail

PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; BRÁZDA, V. The influence of non-canonical structures on the p53 isoform binding to DNA. Sborník príspevků. 2020. p. 185-192. ISBN: 978-80-214-5921-2.
Detail

VOSTREJŠ, P.; KOVALČÍK, A. Utilization of Grape Seed Lignin in Polyhydroxyalkanoate Blends. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020 Sborník abstraktů. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail

ČERNEKOVÁ, N.; KOVALČÍK, A. Use of Poly(3‑hydroxybutyrate) as Polymer Base for Drug Delivery Systems. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020 Sborník abstraktů. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2020. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail

KOVALČÍK, A. Processing and applications of polyhydroxyalkanoates. Biotechnology and Biotechnological Equipment. Taylor & Francis online, 2021. p. S38 (S38 p.)ISSN: 1314-3530.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. An isolation of a protein from a wheat bran. Sborník abstraktů. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická,Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020. p. 136-137. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail

PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; POŘÍZKA, J. Study of the Influence of Selected Compounds on Stability of Beer Foam. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020. Ing. Petr Dzik, Ph.D. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020. p. 126-127. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail

BENDOVÁ, A.; PECHÁČEK, M.; MÁROVÁ, I. Characterization of selected non-traditional cereals for development of enriched cereal products. Chemie je život sborník příspěvků. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2020. p. 82-83. ISBN: 978-80-214-5921-2.
Detail

RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M.; KUBÁŇ, P. Dried blood spot self‐sampling with automated capillary electrophoresis processing for clinical analysis. Angewandte Chemie, 2020, vol. 132, no. 51, p. 7171-7178. ISSN: 1521-3757.
Detail

KUBÁŇ, P.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; BLANKA, M. Analysis of dried blood spots by direct coupling of liquid phase microextraction to capillary electrophoresis. 2020. p. 78-78.
Detail

DIVIŠ, P.; REICHSTÄDTER, M.; GAO, Y.; LEERMAKERS, M.; KŘIKALA, J. Determination of Mercury in Fish Sauces by Thermal Decomposition Gold Amalgamation Atomic Absorption Spectroscopy after Preconcentration by Diffusive Gradients in Thin Films Technique. Foods, 2020, vol. 9, no. 12, p. 1-12. ISSN: 2304-8158.
Detail

FIALOVÁ, L.; ROMANOVSKÁ, D.; NĚMCOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Multiplex qPCR-HRM with intercalating dye: A possible way to verify red fruit presence in food. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 400-400. ISSN: 1314-3530.
Detail

MÁROVÁ, I. Biotechnologies in the Czech Republic: current status, trends and challenges. BIOTECHNOLOGY & BIOTECHNOLOGICAL EQUIPMENT, 2021, vol. 35, no. 1, p. 224-231. ISSN: 1310-2818.
Detail

KOVALČÍK, A. Recent Advances in 3D Printing of Polyhydroxyalkanoates: A Review. The EuroBiotech Journal, 2021, vol. 5, no. 1, p. 48-55. ISSN: 2564-615X.
Detail

VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; FAJTL, Z. Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba). Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2020. s. 184-184. ISBN: 978-80-7509-711-8.
Detail

SLANINOVÁ, E.; KRUPIČKOVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Isolation of copolymers of polyhydroxyalkanoates (PHAs) from Aneurinibacillus sp. H1. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 20-21. ISSN: 1314-3530.
Detail

SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E. Determination of biogenic amines in Swiss and Dutch type cheeses. 2020. p. 72-73.
Detail

NOVÁČKOVÁ, I.; CHATRNÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Evolutionary engineering approach for adaptation of PHA producing strain Halomonas halophila to levulinic and acetic acid. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 25-25. ISSN: 1314-3530.
Detail

HOOVÁ, J.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. THE INFLUENCE OF SELECTED ENCAPSULATION TECHNIQUES ON THE VIABILITY OF PROBIOTICS. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. S62 (S62 p.)ISSN: 1314-3530.
Detail

Marie Vysoká, V.L. Mazzarello, G. Delogu, I. Márová. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Volume 35, Issue sup1 (2021), 2021. p. 25-26. ISSN: 1314-3530.
Detail

PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Production of P(3HB-co-4HB) copolymer by new thermophilic isolate Aneurinibacillus sp. H1 in batch, repated-batch and fed-batch cultivation modes of cultivation. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 1 (1 s.). ISSN: 1314-3530.
Detail

KOUŘILOVÁ, X.; VIDLÁKOVÁ, M.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Polyhydroxyalkanoate’s production by thermophilic genus Caldimonas and Tepidimonas. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail

ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; DRINKA, J.; MRAVEC, F.; FRITZ, I.; OBRUČA, S. Inspection of PHB accumulation in cyanobacteria via spectral flow cytometry and fluorescence microscopy. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail

SZOTKOWSKI, M.; MÁROVÁ, I. Study of metabolic adaptation of red yeasts to waste animal fat substrate. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 10-10. ISSN: 1314-3530.
Detail

PAVELKOVÁ, R.; RAMÍREZ ACOSTA, S.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Application of liposomes and PHB-liposome particles with encapsulated plant and microalgae extracts in cosmetics and food industry. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: 2021. p. 121-121. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail

BYRTUSOVÁ, D.; MÁROVÁ, I. Studying the co-production of lipids and β-glucans in carotenogenic Basidiomycetes and Ascomycetes yeast. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 11-11. ISSN: 1314-3530.
Detail

VYSOKÁ, M.; MÁROVÁ, I. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 15-15. ISSN: 1314-3530.
Detail

KUNDRÁT, V. PřF MU proti COVID-19: výroba nanovlákenných filtrů do dobrovolnicky šitých roušek. MUNI Sci Aktuálně. Brno: Masarykova univerzita, 2020. 5 s. 1. MU, Brno: 2020. s. 1-5.
Detail

ROMANOVSKÁ, D.; FIALOVÁ, L.; MÁROVÁ, I. Newly designed primers targeting limonene synthase. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: Taylor and Francis, 2021. p. 119-119. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail

RYŠAVÁ, L.; DORAZILOVÁ, J.; DVOŘÁK, M.; VOJTOVÁ, L.; SEDLÁČEK, P.; KUBÁŇ, P. Development of soluble materials for dried blood spot sampling and analysis. Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, Jagiellonian University in Krakow, Krakow 2021, 2021. p. 131-132.
Detail

Hoová, J.; López, I.V.; Soblechero, E.G.; Arias-Borrego, A.; García-Barrera, T. Digging deeper into the mother-offspring transfer of selenium through human breast milk. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, vol. 99, no. 103870, p. 1-8. ISSN: 0889-1575.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P. Nutritional properties of wheat bran protein isolates. Studentská odborná konference Chemie je život 2021. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 56-57. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail

PERNICA, M.; MARTINÍK, J.; BOSKO, R.; YUSTALKOVA, V.; BENESOVA, K.; BĚLÁKOVÁ, S. Determination of patulin and hydroxymethylfurfural in beverages by UPLC-PDA. WORLD MYCOTOXIN J, 2020, vol. 14, no. 1, p. 41-48. ISSN: 1875-0710.
Detail

BARTAS, M.; BRÁZDA, V.; BOHÁLOVÁ, N.; CANTARA, A.; VOLNÁ, A.; STACHUROVÁ, T.; MALACHOVÁ, K.; BRÁZDOVÁ JAGELSKÁ, E.; PORUBIAKOVÁ, O.; CERVEN, J.; PEČINKA, P. In-depth Bioiformatic Analyses of Human SARS-CoV-2, SARS-CoV, MERS-CoV, and Other Nidovirales Suggest Important Roles of Noncanonical Nucleic Acid Structures in Their Lifecycles. Frontiers in Microbiology, 2020, vol. 11, no. 1, p. 1-29. ISSN: 1664-302X.
Detail