Detail oboru

Biotechnologie

FCHZkratka: BPCO_BTAk. rok: 2011/2012

Program: Chemie a technologie potravin

Délka studia: 3 roky

Akreditace od: 15.11.2002Akreditace do: 15.11.2012

Profil

Zaměření oboru odráží trvale vysoký zájem o studium biotechnologie na FCH VUT v Brně. Umožňuje jednak plynulé pokračování ve studiu v navazujícím dvouletém magisterském studijním programu Potravinářská chemie a biotechnologie (PCHBT), jednak odchod absolventů do praxe a současně reflektuje potenciální rozšíření zájmu o studium včetně možnosti celoživotního vzdělávání pracovníků z praxe.

Profesní profil absolventů s příklady

Absolvent získá v průběhu studia znalosti a dovednosti v oblasti chemického inženýrství, nevyhnutného pro řízení moderních biotechnologických výrob. Tyto schopnosti nezbytně podmiňují i znalosti v oblasti přírodovědných disciplín jako je anorganická a organická chemie, analytická chemie, fyzikální chemie, fyzika a matematika, které jsou neodmyslitelnou součástí bakalářského studia. K tomuto základu, vzhledem ke specializaci studijního oboru, má absolvent znalosti i z disciplín bezprostředně souvisejících s řízením moderních fermentačních provozů. Základ tvoří znalosti z biologie, mikrobiologie a biochemie a navazující znalosti z fermentačních technologií. Pro zavedení moderních biotechnologických postupů má znalosti i z oblasti genetiky a genových technologií. Takto připravený absolvent včetně praktických laboratorních dovedeností může svoje uplatnění najít buď v průmyslové a obchodní sféře s příslušným zaměřením, nebo i v oblasti kontrolní nebo výzkumně-vývojové.
Všeobecný teoretický inženýrský základ vědomostí se zaměřením na chemii, vytváří absolventům možnosti pokračovat v navazujících magisterských programech, zaměřených hlavně na potravinářské technologie, biotechnologie a příbuzné vědní obory.

Vstupní požadavky

Podmínkou přijetí je dosažení úplného středního nebo středního odborného vzdělání. Uchazeč dokládá potvrzení od ošetřujícího lékaře o tom, že je zdravotně způsobilý absolvovat výuku na chemické fakultě včetně praktické výuky. Podmínky přijímací zkoušky a přijetí bez přijímací zkoušky stanoví každoročně směrnice děkana dostupná na stránkách http://www.fch.vutbr.cz/cs/zajemce-o-studium/bakalarske-studium.html.

Garant


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCV_A1Angličtina pro chemiky Ien0Povinnýano
BCT_BIOBiologie cs2Povinnýano
BCT_CHI1Chemická informatika Ics3Povinnýano
BCT_CHL1Chemická legislativa Ics0Povinnýano
BCT_MAT1Matematika Ics4Povinnýano
BCT_ACH1Obecná a anorganická chemie Ics8Povinnýano
BCT_ZLTZáklady laboratorní technikycs2Povinnýano
1. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCV_A2Angličtina pro chemiky IIen2Povinnýano
BCT_FYZ1Fyzika Ics6Povinnýano
BAT_ACH2General and Inorganic Chemistry IIen6Povinnýano
BCT_CHI2Chemická informatika IIcs3Povinnýano
BCT_ACH2Obecná a anorganická chemie IIcs6Povinnýano
BCA_OBTObecná toxikologiecs2Povinnýano
BAT_OCH1Organic Chemistry Ien6Povinnýano
BCT_OCH1Organická chemie Ics6Povinnýano
BC_PCM2Počítačová cvičení z matematikycs4Povinnýano
BCT_ACH1_PPraktikum z anorganické chemie Ics5Povinnýano
BCT_FYZ1_PPraktikum z fyziky Ics4Povinnýano
BCV_PSPPsychologie a sociologie prácecs3Povinně volitelný1ano
BCA_TEKTechnické kreslenícs3Povinně volitelný1ano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCA_ANC1Analytická chemie Ics6Povinnýano
BCV_A3Angličtina pro chemiky IIIen0Povinnýano
BCT_BIOBiologie cs2Povinnýano
BCA_FCH1Fyzikální chemie Ics6Povinnýano
BCO_MIBMikrobiologiecs2Povinnýano
BAT_OCH2Organic Chemistry IIen6Povinnýano
BCT_OCH2Organická chemie IIcs6Povinnýano
BCA_ANC1_PPraktikum z analytické chemie Ics3Povinnýano
BCA_FCH1_PPraktikum z fyzikální chemie Ics3Povinnýano
BCT_MAT2Matematika IIcs4Povinně volitelný1ano
BCT_EMTMěřicí technikacs4Povinně volitelný1ano
BCT_ACH2_PPraktikum z anorganické chemie IIcs6Povinně volitelný1ano
2. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCA_ANC2Analytická chemie IIcs6Povinnýano
BCV_A4Angličtina pro chemiky IV (B1)en4Povinnýano
BCA_BCH1Biochemie Ics2Povinnýano
BCA_FCH2Fyzikální chemie IIcs6Povinnýano
BAA_FCH2Physical Chemistry IIen6Povinnýano
BCA_ANC2_PPraktikum z analytické chemie IIcs5Povinnýano
BCT_OCH_PPraktikum z organické chemiecs4Povinnýano
BCA_MCHMakromolekulární chemiecs2Povinně volitelnýano
BCA_FCH2_PPraktikum z fyzikální chemie IIcs2Povinně volitelnýano
BCO_ODP_BOdborná praxe - BTcs4Povinně volitelný1ano
BCA_ISOSystémy jakosti a ISO normycs2Povinně volitelný1ano
3. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCO_BIO1Bioinženýrství Ics6Povinnýano
BCO_BIT1Biotechnologie Ics6Povinnýano
BAA_CHI1Chemical Engineering Ien5Povinnýano
BCA_CHI1Chemické inženýrství Ics5Povinnýano
BCO_MOG1Molekulární genetika Ics4Povinnýano
BCO_BCH_PPraktikum z biochemiecs3Povinnýano
BCA_CHI1_PPraktikum z chemického inženýrství Ics2Povinnýano
BCO_MIB_PPraktikum z mikrobiologiecs3Povinnýano
BCO_ACP1Analytická chemie potravin Ics4Povinně volitelný1ano
BAO_ACP1Food Analysis Ien4Povinně volitelný1ano
BCO_CHP1Chemie potravin Ics4Povinně volitelný1ano
BCO_ZPTZáklady potravinářských technologiícs4Povinně volitelný1ano
BCO_ZAVZáklady výživycs4Povinně volitelný1ano
3. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCO_BAPBakalářská prácecs12Povinnýano
BCO_GETGenové technologiecs5Povinnýano
BAA_CHI2Chemical Engineering IIen5Povinnýano
BCA_CHI2Chemické inženýrství IIcs5Povinnýano
BCO_ACP_PPraktikum z analytické chemie potravincs4Povinnýano
BCA_CHI2_PPraktikum z chemického inženýrství IIcs2Povinnýano
BCO_BCHBytová chemiecs2Povinně volitelný1ano
BCO_KCHKosmetická chemiecs4Povinně volitelný1ano
BCO_PUPPrincipy uchovávání potravincs4Povinně volitelný1ano
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet předm. Předměty
1 1 - 2 BCV_PSP, BCA_TEK