studijní program

Potravinářská chemie a biotechnologie

Fakulta: FCHZkratka: NPCP_PCHBTAk. rok: 2025/2026

Typ studijního programu: magisterský navazující

Kód studijního programu: X00000000000

Udělovaný titul: Ing.

Jazyk výuky: čeština

Akreditace: 17.10.2024 - 17.10.2034

Profil programu

Akademicky zaměřený

Forma studia

Prezenční studium

Standardní doba studia

2 roky

Garant programu

Rada studijního programu

Oblasti vzdělávání

Oblast Téma Podíl [%]
Potravinářství Bez tematického okruhu 45
Chemie Bez tematického okruhu 55

Cíle studia

Hlavním cílem studia je výchova vysoce vzdělaných a kvalifikovaných odborníků v oboru potravinářské chemie a potravinářské biotechnologie. Cílem potravinářské chemie jako vědního oboru je poskytnout absolventům komplexní chemické, inženýrské a biochemické principy složení, zpracování, analýzy a nutriční hodnoty potravin a surovin, potravinářská biotechnologie rozšiřuje obor o bioinženýrské postupy produkce a zpracování potravin, surovin a rovněž valorizace vedlejších produktů potravinářských výrob. Studijní program je zaměřen na získání znalostí pro samostatné řešení problémů, technologií a výzkumných cílů v celé oblasti potravinářské chemie a potravinářské biotechnologie. Studium zahrnuje jak teoretickou základnu, tak i práci experimentální, a to organizovanou v praktických cvičeních i individuální při řešení semestrálních projektů a diplomové práce. Cílem studijního programu je poskytnout kvalitní a komplexní chemický a inženýrský základ z disciplín zaměřených na chemii a technologii potravin, potravinářské biotechnologie a bioinženýrství tak, aby byli připraveni pro uplatnění v potravinářské praxi v plné šíři, ať už jako vyšší a střední management pro potravinářské a příbuzné výroby, v kontrolních a legislativních orgáněch i pro výzkumnou a vývojovou činnost včetně dalšího studia.

Profil absolventa

Absolventem studijního programu je chemický inženýr vzdělaný v celém oboru potravinářských věd a způsobilý uplatnit se rovněž ve vybraných souvisejících chemických, biotechnologických a bioinženýrských vědách. Absolvent je vybaven důkladnými znalostmi z oblasti biochemie, analytické a organické chemie, bioinženýrství a chemie potravin rozšířenými o specializované discipliny pro uplatnění v moderních potravinářských a biotechnologických výrobách. Absolventi mají specializované laboratorní dovednosti a praktické zkušenosti na úrovni magisterského studenta z oblasti pokročilých biochemických, analytických, molekulárních, biotechnologických a bioinženýrských metod.
Absolventi se orientují v molekulární biotechnologii, kosmetické chemii, senzorické analýze, v moderních metodách analýzy potravin, hygieny a bezpečnosti potravin a v procesech spojených s uchováváním, balením a transportem potravin a surovin včetně zpracování a valorizace odpadů. Absolvent je schopen samostatných inženýrských rozhodnutí, včetně návrhů jednoduchých i složitějších zařízení, technologií a přístupů.

Odborné znalosti:
- absovent získá široké a hluboké znalosti v oblasti biochemie, biofyzikální chemie, instrumentální analytické chemie, chemie a analýzy potravin a bioinženýrství včetně chápaní příslušných teorií, konceptů, metod i možností a omezení,
- příprava je zaměřena na rozvoj základních znalostí ve směru komplexního studia složení potravin, aktivních složek a jejich změn s důrazem na bezpečnost, nezávadnost a odpovídající legislativu,
- absolvent má podrobné znalosti ohledně možností využití odpadů a vedlejších produktů z potravinářských a zemědělských výrob jako surovin pro produkci látek s vysokou přidanou hodnotou,
- znalosti absolventů jsou rozšířeny o molekulární biotechnologii, kosmetickou chemii, senzorickou analýzu, moderní metody extrakce a analýzy potravin, hygienu, bezpečnost a procesy spojené s uchováním, balením a transportem potravin a surovin,
- absolvent získá ucelený chemický základ rozšířený o specializované disciplíny pro uplatnění zejména v moderních potravinářských a biotechnologických výrobách, v oblasti řízení biotechnologických procesů, bioinženýrství a aplikace molekulárních biotechnologií a rovněž v příbuzných odvětvích spotřebního průmyslu (kosmetika, potravinové doplňky, chemické a farmaceutické výroby).

Odborné dovednosti:
- absolvent dovede s využitím odborných znalostí samostatně vymezit a tvůrčím způsobem řešit teoretické i praktické problémy v oboru i komplexní problémy s použitím vybraných teorií, konceptů a metod,
- absolvent umí použít celou řadu pokročilých výzkumných postupů v oboru způsobem umožňujícím získávat nové informace,
- absolvent disponuje širokým spektrem teoretických přírodovědných znalostí a příbuzných chemicko-technologických dovedností potřebných pro práci v rámci komplexní potravinářské vědy,
- absolventi mají specializované laboratorní dovednosti a praktické zkušenosti na úrovni magisterského studenta z oblasti pokročilých metod a bioinženýrských postupů ke komplexnímu řešení problémů z oblasti zpracování, biotechnologické produkce a analýzy potravin a jejich složek,
- absolvent je schopen samostatných inženýrských rozhodnutí, včetně návrhů jednoduchých i složitějších zařízení a přístupů,
- absolvent ovládá základní a některé pokročilé přístrojové techniky, softwarové prostředí a moderní metody zpracování a analýzy dat.

Obecná způsobilost:
- absolvent se dokáže samostatně a odpovědně rozhodovat v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům rozhodování,
- absolvent dokáže plánovat, podporovat a řídit s využitím teoretických poznatků oboru získávání dalších odborných znalostí, dovedností a způsobilostí ostatních členů týmu,
- absolvent bere na vědomí vyvíjející se souvislosti a dostupné zdroje, dokáže vymezit zadání pro odborné činnosti, koordinovat je a nést konečnou odpovědnost za jejich výsledky a důsledky,
- absolvent je samostatný v řešení etických problémů,
- absolvent je schopen srozumitelně a přesvědčivě sdělovat odborníkům odborné poznatky včetně obhajoby vlastních odborných názorů,
- absolvent dokáže samostatně pracovat i s cizojazyčnými literárními zdroji, samostatně vyhodnocovat a zpracovávat změřená data, aplikovat pokročilé statistické metody pro zpracování dat, formulovat závěry a vypracovat odbornou práci velkého rozsahu,
- absolvent má znalosti i praktické zkušenosti s postupy a metodami vědecké práce,
- absolvent je schopen získané poznatky ústně prezentovat, a to i v anglickém jazyce.

Charakteristika profesí

Absolventi navazujícího magisterského studijního programu Potravinářská chemie a biotechnologie získají teoretické vědomosti i praktické experimentální dovednosti a zkušenosti nezbytné k samostatnému řešení problémů v široké oblasti komplexního oboru chemie potravin a potravinářských biotechnologií. Program je orientován jak do oblasti chemické podstaty potravinářských i biotechnologických výrob s ohledem na zabezpečování a rozvoj progresivních technologií, tak také do oblasti kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti produkovaných potravin. Absolventi najdou uplatnění zejména ve výrobních podnicích zemědělsko-potravinářského komplexu národních i nadnárodních potravinářských společností, ve výzkumně-vývojové oblasti veřejných i soukromých společností a institucí nejen v ČR, ale i v EU (např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Úřad pro zdraví a ochranu spotřebitele při Evropské komisi), a rovněž v oblasti univerzitního i neuniverzitního výzkumu. Profil absolventa nabízí také uplatnění v rámci státních kontrolních institucí a obchodních organizací.
Absolvent programu je primárně chemický inženýr vzdělaný rovněž v oboru potravinářských věd a ve vybraných souvisejících chemických, biotechnologických a bioinženýrských vědách. Takto koncipované vzdělávání obsažené v logickém systému teoretických a aplikovaných předmětů umožňuje absolventovi zastávat funkce specializovaných technologů či vývojových pracovníků, analytiků, pracovníků kontroly, návrhařů i obchodních zástupců. Absolventi mohou dále získat pracovní pozice odborných specialistů, vývojových a řídících pracovníků v potravinářské a odpovídající chemické, biotechnologické i příbuzné kosmetické a farmaceutické výrobě.
Potenciálními průmyslovými zaměstnavateli jsou zejména potravinářské, zemědělské a biotechnologické firmy zaměřené na moderní systémy pro aplikace v potravinářské chemii a produkci; z širšího hlediska sem lze zahrnout i velmi příbuzné odvětví kosmetických a farmaceutických firem. Vzhledem k dobrému chemickému základu se absolventi mohou dobře uplatnit jako technologové nebo pracovníci kontroly i v jiných malotonážních chemických výrobách. Průběžný monitoring uplatnitelnosti absolventů na trhu práce a reflexe požadavků od budoucích zaměstnavatelů absolventů naznačují vysokou poptávku po absolventech s daným profilem.

Podmínky splnění

Základním výukovým modulem studijního plánu je jednosemestrální studijní předmět. Předměty se dělí na povinné (ty musí student absolvovat všechny), povinně volitelné (z každé skupiny povinně volitelných předmětů si student vybírá předepsaný počet předmětů nebo předepsaný počet kreditů) a volitelné.
Student magisterského navazujícího studijního programu musí získat každém roce studia alespoň 40 kreditů. Kredity za uznané předměty se pro posouzení této podmínky nezapočítávají. Pokud student v dané části studia nezíská dostatečný počet kreditů, je mu studium ukončeno pro nesplnění požadavků podle § 56 odst. 1 písm. b) zákona o vysokých školách.
Pro absolvování magisterského navazujícího studijního programu je třeba úspěšně absolvovat P a PV předměty v celkovém rozsahu nejméně 120 kreditů, vypracovat diplomovou a složit státní závěrečnou zkoušku, jejíž součástí je obhajoba diplomové práce a ústní část státní závěrečné zkoušky, která spočívá v odborné rozpravě studenta se členy zkušební komise z vyhlášených tematických okruhů.
SZZ u specializací zahrnují dvě skupiny předmětů: 1) teoretické a 2) aplikované. Podrobná náplň SZZ pro jednotlivé specializace je součástí předložených materiálů.

Vytváření studijních plánů

Pravidla a podmínky pro utváření studijních plánů jsou dány vnitřními normami a dokumenty VUT: Řád studijních programů VUT, Studijní a zkušební řád VUT, Pravidla systému zajišťování kvality a vnitřního hodnocení kvality VUT.
Základními výukovými jednotkami jsou přednášky, cvičení, semináře a laboratorní výuka, která je doplněna dalšími formami výuky, jako jsou seminární a semestrální práce a projekty, odborné exkurze a stáže (praxe), konzultace. Délka vyučovací hodiny je 50 minut. V posledních ročnících je značná část časové dotace věnována zpracování závěrečné práce. Studijní předměty jsou hodnoceny kredity podle ECTS. Studijní plán stanovuje časovou a obsahovou posloupnost studijních povinností, upřesňuje posloupnost jejich plnění, rozsah a způsob výuky, způsob ověřování studijních výsledků ve studijním předmětu, počet kreditů za absolvování předmětu a pracoviště zabezpečující výuku daného studijního předmětu. Studijní předměty ve studijních plánech se dělí na povinné, povinně volitelné a volitelné.
V navrhovaném magisterském navazujícím programu musí student získat minimálně 120 kreditů ve stanovené kreditové skladbě: 96 kreditů v povinných předmětech včetně diplomové práce (30 kreditů) a minimálně 24 kreditů ve stanovených skupinách povinně volitelných (PV) předmětů (8–28 kreditů za PVA, 0–21 kreditů za PVB předměty).
Skladba povinných předmětů je volena tak, aby se povinné předměty doplňovaly z hlediska návazností. Základní teoretické povinné předměty jsou proto zařazeny zejména v zimním semestru 1. ročníku tak, aby studenti získali potřebný základ pro aplikované předměty. Povinně volitelné předměty (PV) profilujícího základu (PVA) jsou odborně zaměřené předměty, které profilují studenta do užších oblastí jeho zájmů. Další povinně volitelné (PVB) předměty mají za úkol dále rozšířit odborné znalosti studentů směrem k některým aplikacím. Student v 1. ročníku má získat 46 kreditů za povinné předměty a 14 kreditů za povinně volitelné předměty, z toho min. 4 kredity z PVA předmětů, zbytek si studenti mohou vybrat z předmětů PVA i PVB. Ve 2. ročníku je třeba získat 50 kreditů za povinné předměty včetně diplomové práce a min. 4 kredity za předměty PVA, zbytek si studenti mohou vybrat z předmětů PVA i PVB.
Součástí studijních plánů jsou i některé povinné a povinně volitelné předměty nabízeny studentům ve dvou jazykových verzích – české a anglické. Student musí během svého studia absolvovat alespoň jeden předmět v anglickém jazyce.
Volitelné předměty absolvuje student nad rámec minimálních 120 kreditů z P a PV předmětů. Volitelné předměty rozšiřují všeobecné znalosti studentů. Předměty si volí student sám z celofakultní nabídky nebo z nabídky ostatních fakult VUT (tzv. svobodné předměty) a může je absolvovat v libovolném ročníku nebo semestru studia. Mezi volitelné předměty patří i předmět Tělesná výchova. Doporučený rozsah volitelných předmětů zpravidla nepřesahuje 6 kreditů (5 % celkového počtu).

Dostupnost pro zdravotně postižené

Podmínkou přijetí ke studiu je potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu. Studium je spojeno s prací v chemických a technologických laboratořích, kde mají studenti přístup k široké škále chemických látek, manipulují a přicházejí do přímého kontaktu s nimi. V rámci laboratorní praxe může být ohroženo nejen zdraví studenta, ale může být i studentem ohroženo zdraví ostatních osob. Proto se při posuzování zdravotní způsobilosti přihlíží kromě obecné zdravotní způsobilosti též k nemocem a chorobným stavům, které mohou být kontraindikací pro práci s chemickými látkami, případně představují pro tuto práci určitá omezení. Více informací o specifikaci nemocí a chorob je zveřejněno v elektronické přihlášce.
Uchazeči o studium a studenti se specifickými potřebami se mohou obrátit na Poradenské centrum VUT Alfons https://alfons.vutbr.cz/.

Návaznost na další typy studijních programů

Navržený navazující studijní program přímo navazuje na nedávno akreditovaný bakalářský program Chemie a technologie potravin, který má tři specializace: Potravinářská chemie a technologie, Biochemická technologie a Chemie a analýza přírodních látek. Navrhovaný magisterský studijní program je koncipován komplexně tak, aby vhodně navazoval na každou z uvedených specializací a prohluboval znalosti, přičemž tato návaznost respektuje aktuální trend zařazení nižšího počtu vybraných studentů do navazujících programů ve srovnání s bakalářskými programy. Absolventi navrženého navazujícího programu mohou dále pokračovat na FCH VUT v Brně studiem v nově akreditovaném doktorském studijním programu Potravinářská chemie, případně v příbuzně zaměřených doktorských programech.

Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MA_BIO2Bioengineering IIen4Povinnýzá,zkP - 26 / KK - 26 / C1 - 13ano
MC_BFCHBiofyzikální chemiecs4Povinnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13ano
MC_BCH2Biochemie IIcs4Povinnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13ano
MA_BCH2Biochemistry IIen4Povinnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13ano
MC_BIO2Bioinženýrství IIcs4Povinnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13ano
MC_PISAInstrumentální a strukturní analýza PCHBTcs4PovinnýzkP - 26ano
MC_MIB2Mikrobiologie IIcs4PovinnýzkP - 26 / KK - 26ano
MC_ISA_PPraktikum z instrumentální a strukturní analýzy - PCHBTcs3PovinnýklKK - 39 / L - 39ano
MC_TIPTechnologie a inženýrství potravincs4PovinnýzkP - 26ano
MC_MOBMolekulární biotechnologiecs4Povinně volitelnýzkP - 26 / KK - 26Aano
MC_MOB_PPraktikum z molekulární biotechnologiecs3Povinně volitelnýKK - 52 / L - 52Aano
MC_TPO_PPraktikum z technologie potravincs3Povinně volitelnýKK - 52 / L - 52Aano
MC_SO_PSeminář oborucs2Povinně volitelnýS - 26Bano
MC_VOCHVybrané kapitoly organické chemiecs4Povinně volitelnýzá,zkP - 26 / KK - 52 / C1 - 26Bano
1. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MC_ACP2Analytická chemie potravin IIcs4PovinnýzkP - 26 / C1 - 13ano
MA_ACP2Food Analysis IIen4PovinnýzkP - 26 / C1 - 13ano
MC_CHP2Chemie potravin IIcs4PovinnýzkP - 26ano
MC_LAB1_PLaboratoř oboru Ics2PovinnýklKK - 26 / L - 26ano
MC_NFPNutraceutika a funkční potravinycs4Povinnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13ano
MC_ACP2_PPraktikum z analýzy potravin IIcs3PovinnýL - 39ano
MC_BIO_PPraktikum z biotechnologiecs2PovinnýKK - 26 / L - 78ano
MC_BIN_PLPraktikum z bioinženýrstvícs2Povinně volitelnýL - 26Aano
MC_SEA_PPraktikum ze senzorické analýzycs2Povinně volitelnýKK - 13 / L - 13Aano
MA_SEASensory Analysisen4Povinně volitelnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13Aano
MC_SEASenzorická analýzacs4Povinně volitelnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13Aano
MC_KOSKosmetologie a technologie kosmetikycs4Povinně volitelnýzkP - 26 / KK - 26Bano
MC_KOS_PPraktikum z kosmetologiecs4Povinně volitelnýKK - 39 / L - 39Bano
MC_BPSTechnologie zpracování biopolymerů a přírodních surovincs4Povinně volitelnýzá,zkP - 26 / KK - 39 / C1 - 13Bano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MC_BPOBalení potravincs4PovinnýzkP - 26ne
MC_BZDBiostatistika a zpracování datcs2PovinnýklP - 13 / KK - 26 / C1 - 13ano
MC_BIT2Biotechnologie IIcs4PovinnýzkP - 26ano
MC_DS_PDiplomový seminář - PCHBTcs2PovinnýSD - 13ne
MC_LAB2_PLaboratoř oboru IIcs8PovinnýklKK - 104 / L - 104ano
MC_BIMBioanalytické metodycs4Povinně volitelnýzkP - 26 / KK - 26Aano
MC_HYPHygiena a bezpečnost potravincs3Povinně volitelnýzkP - 26Ane
MC_ZVOZpracování a valorizace potravinářských odpadůcs3Povinně volitelnýzkP - 26Ane
MC_BIDBioinformatika a databázecs3Povinně volitelnýklP - 13 / KK - 26 / C1 - 13Bano
MC_MEPMetodologie a etika v přírodních vědáchcs2Povinně volitelnýklC1 - 26Bne
MC_POLPotravinářská legislativacs2Povinně volitelnýklS - 26Bne
2. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MC_DP_PCHBTDiplomová prácecs30PovinnýSL - 390ne
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet kreditů Předměty
A 2 kr - 8 kr MC_BIN_PL (2 kr), MC_SEA_P (2 kr), MA_SEA (4 kr), MC_SEA (4 kr)
A 3 kr - 10 kr MC_MOB (4 kr), MC_MOB_P (3 kr), MC_TPO_P (3 kr)
A 3 kr - 10 kr MC_BIM (4 kr), MC_HYP (3 kr), MC_ZVO (3 kr)