Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail projektu
Období řešení: 01.01.2011 — 31.12.2011
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (2012-01-01 - 2012-12-31)
O projektu
Řešená problematika se bude týkat potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a modernizace jejich technologických postupů.Taktéž bude věnována nemalá pozornost studiu možnosti využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely a čistění odpadních vod z potravinářských výrob.
Označení
FCH-S-11-7
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - hlavní řešitelBenkovská Dagmar, Ing., Ph.D. - spoluřešitelBuňka František, Ing, PhD - spoluřešitelCetkovská Jitka, Ing., Ph.D. - spoluřešitelČutová Michaela, Ing., Ph.D. - spoluřešitelDivišová Radka, Ing., Ph.D. - spoluřešitelDuroňová Kateřina, Ing., Ph.D. - spoluřešitelDvořák Miloš, Ing., Ph.D. - spoluřešitelGojkovic Živan, Ing. et Ing., Ph.D. - spoluřešitelGregušová Barbora, Ing. - spoluřešitelHrušková Vendula, Ing., Ph.D. - spoluřešitelIllková Kateřina, Ing., Ph.D. - spoluřešitelLichnová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitelMarková Lucie, Ing., Ph.D. - spoluřešitelMárová Ivana, prof. RNDr., CSc. - spoluřešitelNavrátilová Jana, Ing., Ph.D. - spoluřešitelNěmcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitelPařilová Kateřina, Ing. - spoluřešitelPořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - spoluřešitelRittich Bohuslav, doc. Ing., CSc. - spoluřešitelSůkalová Kateřina, Ing., Ph.D. - spoluřešitelŠimko Peter, prof. Ing., DrSc. - spoluřešitelŠmíd Jiří, Ing., Ph.D. - spoluřešitelŠpanová Alena, doc. RNDr., CSc. - spoluřešitelŠupinová Petra, Ing. - spoluřešitelŠuranská Hana, Ing., Ph.D. - spoluřešitelTobolková Blanka, Ing., Ph.D. - spoluřešitelTrachtová Štěpánka, Ing., Ph.D. - spoluřešitelTurková Kristýna, Mgr., Ph.D. - spoluřešitelTvrdíková Jana, Ing. - spoluřešitelZichová Miroslava, Ing., Ph.D. - spoluřešitelZovčáková Monika, Ing. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií- interní (01.01.2012 - 31.12.2012)Fakulta chemická- příjemce (01.01.2012 - 31.12.2012)
Výsledky
TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Využití magnetických nanočástic pro izolaci DNA z probiotických mléčných výrobků. Sborník přednášek VI. Sympozia Společnosti pro probiotika a prebiotika. Praha, Česká republika: ČZU v Praze, 2011. s. 12-12. ISBN: 978-80-213-2173-1.Detail
TURKOVÁ, K.; MAVRIČ, A.; NOVAK, R.; MATIJAŠIĆ, B.B.; ŠPANOVÁ, A. Production of antimicrobial substances by strains of Lactobacillus genus. XX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy Dny 2011 Sborník abstraktů. Tribun EU. Cejl 32, 602 00 Brno: Tribun EU s.r.o., 2011. p. 62-63. ISBN: 978-80-263-0004-5.Detail
TRACHTOVÁ, Š. Využití magnetických nanočástic pro izolaci DNA z probiotických mléčných výrobků. ČZU v Praze, 2011. s. 12-12.Detail
TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B. Izolace DNA z mléčných a probiotických výrobků pomocí magnetických mikročástic. Mlékařské listy, 2011, roč. 126, č. 3, s. VII (X s.)ISSN: 1212-950X.Detail
ŠPANOVÁ, A.; ZOVČÁKOVÁ, M.; BALOGOVÁ, P.; TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B. Identifikace probiotických baktérií s doplňcích stravy s využitím PCR. Sborník přednášek VI. Sympozia Společnosti pro probiotika a prebiotika. Praha, Česká republika: ČZU v Praze, 2011. ISBN: 978-80-213-2173-1.Detail
ŠPANOVÁ, A.; TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B. Application of real-time PCR for evaluation of magnetic nanoparticles in molecular diagnostics. Book of Abstracts, 11th International Conference on Frontiers of Polymers and Advanced Materials, Pretoria. Pretoria - South Africa: 2011. ISBN: 978-1-86854-946-7.Detail
RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠÁLEK, P.; HORÁK, D. Magnetic and nonmagnetic particles for biotechnological applications. Book of Abstracts, 11th International onference on Frontiers of Polymers and Advanced Materials, Pretoria. Pretoria - South Africa: 2011. p. 294-294. ISBN: 978-1-86854-946-7.Detail
TURKOVÁ, K.; MAVRIČ, A.; JAKOPIČ, A.; MATIJAŠIĆ, B.B. Testing of Lactobacillus strains for selected probiotic properties. 10th symposium on lactic acid bacteria abstract book, Egmond aan Zee, The Netherlands. 2011.Detail
TREVEN, P.; MATIJIŠIĆ, B.B.; TURKOVÁ, K., TRMČIČ, A.; OBERMAJER, T.; ROGELJ, I. Evaluation of gassericin K7 A and K7 B specific primers for detection or quantification of a probiotic strain in the faeces and milk. 10th symposium on lactic acid bacteria abstract book, Egmond aan Zee, The Netherlands. 2011.Detail
TRACHTOVÁ, Š.; KAMAN, O.; ŠPANOVÁ, A.; VEVERKA, P.; POLLERT, E.; RITTICH, B. Silica coated La0.75Sr0.25MnO3 nanoparticles for magnetically driven DNA isolation. Journal of Separation Science, 2011, vol. 34, no. 21, p. 3077-3082. ISSN: 1615-9306.Detail
TURKOVÁ, K.; RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A. Screening of Lactobacillus strains for bacteriocin genes. Chemické listy (S) Chemistry and Life. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1030 (s1030 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
RIEGELOVÁ, K.; TURKOVÁ, K. ; ŠPANOVÁ, A. ; RITTICH, B. Molecular identification of selected species of lactic acid bacteria and bifidobacteria in food additives. Chemické listy (S) Chemistry and Life. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1036 (s1036 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; PSOTA, V.; BOBÁĽOVÁ, J. Influence of the brewing process on the barley protein profile. Kvasný průmysl, 2011, vol. 57, no. 7-8, p. 260-265. ISSN: 0023-5830.Detail
BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Concanavalin A lectin-based affinity chromatography for enrichment and determination of glycoproteins in barley malt. Chemické listy. 2011. p. s1008 (s1009 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
SKLENÁŘOVÁ, K.; LOUPANCOVÁ, B.; DIVIŠOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L. The content of aroma compounds in fermented milk products. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1044 (s1044 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
SKLENÁŘOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; LOUPANCOVÁ, B. Aroma active compounds in several types of processed cheese analogues. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1044 (s1044 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; DIVIŠOVÁ, R.; SKLENÁŘOVÁ, K.; BABÁK, L. The content of lactic acid bacteria in chosen probiotic foods. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1032 (s1033 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
DIVIŠOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; LOUPANCOVÁ, B.; SKLENÁŘOVÁ, K. Optimalization and validation of SPME-GC-FID method for determination of suspected allergens in selected cosmetics and food samples. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1009 (s1010 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
DIVIŠOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; SKLENÁŘOVÁ, K.; BABÁK, L. Use of descriptive sensory methods for evaluation of various types of foods. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1010 (s1010 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
TRACHTOVÁ, Š. Magnetic and non-magnetic solid polymer microsphere for DNA diagnostics of bacteria in complex samples. 2011.Detail
TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; HORÁK, D. Characterization of magnetic and non-magnetic solid polymer microspheres. Chemické listy. Praha, ČR: česká společnost chemická, 2011. p. s988 (s989 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
TRACHTOVA, S.; OBERMAJER, T.; SPANOVA, A.; BOGOVIC MATIJASIC, B.; ROGELJ, I.; HORAK, D.; RITTICH, B. Magnetic hydrophilic poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) microspheres for DNA isolation from faeces. MOLECULAR CRYSTALS AND LIQUID CRYSTALS, 2012, vol. 555, no. 1, p. 263-270. ISSN: 1542-1406.Detail
HORÁK, D., ŠPANOVÁ A., TVRDÍKOVÁ J.,RITTICH, B. Streptavidin-modified magnetic poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-g-lycidyl methacrylate) microspheres for selective isolation of bacterial DNA. European Polymer Journal, 2011, vol. 47, no. 5, p. 1090-1096. ISSN: 0014-3057.Detail
ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; AUGUSTOVÁ, K.; VADKERTIOVÁ, R.; OMELKOVÁ, J. Comparison of Saccharomyces strains isolated from two types of wine. Chemické listy. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1005 (s1005 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Analysis of non traditional fruits (Hippophae Rhamnoides and Cornus Mas). Chemické listy. 2011. p. s1002 (s1002 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Elemental composition and total antioxidant capacity of Czech wines deriving from grapes growned by different agriculture methods. Chemické listy. 2011. p. s1025 (s1025 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; ŘEZNÍČEK, V. Cornelian cherry (Cornus mas) as a good source of antioxidants. 11th INTERNATIONAL NUTRITION & DIAGNOSTICS CONFERENCE; Book of Proceedings. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. p. 104-104. ISBN: 978-80-7395-378-2.Detail
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M. Impact of extraction solvents on evaluation of antioxidant activity of spelt andbuckwheat flours. Abstract Book and Final Programme. 11th International Nutrition & Diagnostics Conference. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. p. 88-88. ISBN: 978-80-7395-378-2.Detail
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.; SUHAJ, M. Effects of extraction conditions on the antioxidant activity of buckwheat and spelt flours. Chemické listy. 2011. p. 1024-1024. ISSN: 0009-2770.Detail
ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; JIŘÍKOVÁ, I.; PROCHÁZKOVÁ, L.; VADKERTIOVÁ, R.; OMELKOVÁ, J. Monitoring of Yeasts Population in Ecological and Integrated Produced Moravian wine. Chemické listy. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1007 (s1007 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M. DETERMINATION OF MILK ALBUMINS - CASEINS IN DIFFERENT TYPE OF MILKS BY CAPILLARY ZONE ELECTROPHORESIS METHOD. 11th International Nutrition & Diagnostcs Conference, Book of Proceedings. 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. p. 105-105. ISBN: 978-80-7395-378-2.Detail
DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; KŘÍŽOVÁ, L. Using of Capillary Electromigration Methods for Determination of Impact of Cows Diet Composition on the Production and Milk Caseins. ISEKI_FOOD 2011 Bridging Training and Research for Industry and the Wider Comumunity. první. Milano, Itálie: Escola Superior de Biotecnologia, Universita CatólicaPortuguesa, 2011. p. 169-169. ISBN: 978-88-9059-890-6.Detail
DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; RITTICH, B. DEVELOPMENT OF CAPILLARY ZONE ELECTROPHORESIS METHOD FOR MONITORING OF SELECTED ORGANIC ACIDS IN FERMENTED FOODS. Chemické listy. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1021 (s1021 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; PRZYGODZKA, M.; ZIELIŃSKI, H.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Comparison of acrylamide content in ginger cakes with different kinds of spices. Conference Proceedings of EuroFood Chem XVI, Translating food chemistry into health benefits. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2011. p. 39 ( p.)ISSN: 1230-0322.Detail
KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; CIESAROVÁ, Z.; ZIELIŃSKI, H. Impact of rye flour replacement in ginger cakes by buckwheat flour on acrylamide formation. Conference Proceedings of EuroFood Chem XVI, Translating food chemistry into health benefits. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2011. p. 38 ( p.)ISSN: 1230-0322.Detail
MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; ZIELIŃSKI, H.; ZIELIŃSKA, D.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Influence of different kinds of spices on acrylamide content in buckwheat ginger cakes. Chemické listy. 2011. p. s1018 (s1019 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; CIESAROVÁ, Z. Acrylamide formation in bread influenced by modifications in composition. Chemické listy. 2011. p. s1019 (s1020 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. Decline in acrylamide exposure by adoption of mitigation tools. Chemické listy. 2011. p. s1019 ( p.)ISSN: 0009-2770.Detail
SADECKÁ, J.; SUHAJ, M.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; BELKOVÁ, R.; OSTROVSKÝ, I. Effect of selected inorganic salts on acrylamide content and sensory properties of bread. Chemické listy. 2011. p. s1025 (s1026 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; ZIELIŃSKI, H.; ZIELIŃSKA, D.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Role of individual spices represented in commercial spice mix on acrylamide content in ginger cakes. Book of Abstract - 3rd MoniQA International Conference: Food Safety and Consumer Protection. 2011. p. 112 ( p.)ISBN: 978-3-9501610-8-3.Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. The impact of tried acrylamide mitigation tools on the burden of highly exposed consumers. Book of Abstract - 3rd MoniQA International Conference: Food Safety and Consumer Protection. 2011. p. 60 ( p.)ISBN: 978-3-9501610-8-3.Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. Successes and limitations in acrylamide mitigation efforts - Part 2: Impact of interventions in cereal processing on exposure. AGRO FOOD INDUSTRY HI-TECH, 2011, vol. 22, no. 4, p. 25-27. ISSN: 1722-6996.Detail
GREGUŠOVÁ, B.; DVORÁK, M.; DUBSKÝ, H.; RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A. Production of carboxylic acids by different strains of Clostridium. In International Conference Applied Natural Sciences 2011 Papiernička - Častá, October 5 - 7 PROCEEDINGS. Trnava: University of SS. Cyril and Methodius in Trnava, 2011. p. 325-329. ISBN: 978-80-8105-266-8.Detail
OBERMAJER, T.; MOHAR LORBEG, P.; LIPOGLAVŠEK, L.; TURKOVA, K.; ČANŽEK MAJHENIČ, A.; BOGOVIČ MATIJAŠIČ, B.; ROGELJ, I. Vegetarian vs. omnivore diet and fecal microbiota composition. 9th Congress of the Slovenian Biochemical Society, 5th Congress of the Slovenian Microbiological Society with International Participation, 3rd CEFORM Central European Forum for Microbiology Abstract Book, 12th-15th October 2011, Maribor, Slovenia. Ljubljana, Slovenia: Narodna in univerzitetna knjižnica, 2011. p. 206-206. ISBN: 978-961-90895-5-2.Detail
ŠURANSKÁ, H.; ČADEŽ, N.; LOZO, L.; TOPISIROVIC, L.; RASPOR, P. Determination of Natural Yeast Microflora in Cheeses Produced in Western Balkan Countries. 29th International Specialised Symposium on Yeasts: Book of Abstracts. Quadalajara, Mexico: 2011. p. s98 (s98 p.)Detail
ČUTA, R.; FRIČOVÁ, M.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. The use of enzymes contained in the washing powders to the preparation of the crude lyzates of Lactobacillus cells for magnetic DNA isolation. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1009 (s1009 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
FRIČOVÁ, M.; ČUTA, R.; ŠPANOVÁ, A. ; RITTICH, B. Alternative procedure for preparation of Lactobacillus cell lysates. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1011 (s1011 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
ZICHOVÁ, M.; BABÁK, L.; ŠUPINOVÁ, P.; LEPAŘ, P. The enzymatic hydrolysis of waste paper. Linz: GÖCH, 2011. ISBN: 978-3-900554-69-9.Detail
ŠMÍD J.; GODÁLOVÁ Z.; PIKNOVÁ L.; KUCHTA T. Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR. Chemické listy. 2011. s. 1037-1038. ISSN: 0009-2770.Detail
Čuta, R.; Fričová, M.; Španová, A.; Rittich, B. Izolace DNA z hrubých lyzátů buněk rodu Lactobacillus připravených působením enzymů a detergentů obsažených v pracích prášcích. Brno: Masarykova univerzita, 2011. s. 65-65.Detail
VRÁNOVÁ, D.; ŠURANSKÁ, H.; OMELKOVÁ, J.; AUGUSTOVÁ, K.; VADKERTIOVÁ, R. PCR-fingerprinting as a method for identification of Saccharomyces yeasts isolated from various Moravian musts. 39th Annual Conference on Yeasts. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava: SAS, 2011. p. s113 (s113 p.)ISSN: 1336-4839.Detail
ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; JIŘÍKOVÁ, I.; PROCHÁZKOVÁ, L.; VADKERTIOVÁ, R.; OMELKOVÁ, J. PCR-RFLP; efficient method for non-Saccharomyces yeasts determination during production of integrated and organic wine. XV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů: Sborník příspěvků. Brno: Masarykova universita, 2011. p. 95-95. ISBN: 978-80-210-5594-0.Detail
TOBOLKOVÁ, B.; SUHAJ, M.; POLOVKA, M. Klasifikace organických a konvenčních mouk z hlediska podmínek pěstování a technologického zpracování na základě vybraných spektrálních parametrů. Zborník abstraktov. IV. vedecká konferencia Mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve. Košice, Slovenská republika: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR – Kontaktný bod SR pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA; Univerzita veterinárného lekársva a farmácie v Košiciach, 2011. s. 25-25. ISBN: 978-80-970552-2-6.Detail
ZOVČÁKOVÁ, M.; ŠPANOVÁ, A.; PANTŮČEK, R.; DOŠKAŘ, J.; RITTICH, B. Štiepenie plazmidovej DNA pomocou iónov Nd3+. XV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů: Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita, 2011. s. 100-100. ISBN: 978-80-210-5594- 0.Detail
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Influence of the agriculture on elemental content of vineyard components and total antioxidat activity of Czech wines (pilot study). 2nd International ISEKI_Food Conference. Milan, Italy: ISEKI Food Association, 2011. p. 232-232. ISBN: 978-88-905-9890-6.Detail
BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; PSOTA, V.; BOBÁĽOVÁ, J. Study of protein profile in individual stages of brewing process. Proteomic forum 2011. Abstract book. 2011. p. 350-350.Detail
KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; SÁDECKÁ, J.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; SABO, B.; KRAVEC, J.; BEHAN, T. The occurrence of acrylamide in bread in relation to recipe and technology. Book of Abstracts – 6th International congress Flour-Bread 11. 8th Croatian congress of cereal tchnologists Brašno-Kruh 11. 2011. p. 5 ( p.)Detail
SÁDECKÁ, J.; SUHAJ, M.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; BELKOVÁ, R.; OSTROVSKÝ, I. Sensory properties of bread in relation to effect of bread improvers on acrylamide content. Book of Abstracts – 6th International congress Flour-Bread 11. 8th Croatian congress of cereal tchnologists Brašno-Kruh 11. 2011. p. 58 ( p.)Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; SÁDECKÁ, J.; BELKOVÁ, R., SABO, B. Aký je dopad metód eliminácie akrylamidu na senzorické vlastnosti chleba. Zborník prednášok, 5. Medzinárodná konferencia Kvalita a bezpečnosť potravín. 2011. s. 18 ( s.)ISBN: 978-80-85348-79-8.Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. Adoption of Acrylamide Mitigation Tools in Food Processing. CIIQ 2011, XXV Interamerican Congress of Chemical Engineering XVIII Chilean Congress of Chemical Engineering. 2011.Detail
KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; SABO, B.; KRAVEC, J.; BEHÁN, T. Influence of Bread Making Technology on Acrylamide Formation. CIIQ 2011, XXV Interamerican Congress of Chemical Engineering XVIII Chilean Congress of Chemical Engineering. 2011.Detail
VRÁNOVÁ, D.; VÍTOVÁ, P.; KRÁTKÁ, V. Studie zahrnující porovnání dvou metod na stanovení množství tuku v těle a stravovací zvyklosti a frekvenci příjmu vybraných skupin potravin. Medica Sportiva Bohemica &Slovaca, 2012, roč. 2012, č. 21(1), s. 47-48. ISSN: 1210-5481.Detail
BABÁK, L.; ŠUPINOVÁ, P.; ZICHOVÁ, M. BIODEGRADATION OF WHEY BY LACTOBACILLUS CASEI ASSOCIATED WITH PRODUCTION SELECTED METABOLITES. Book of Abstacts, 14. Osterreichische Chemietage. Linz: GOCH, 2011. ISBN: 978-3-900554-69-9.Detail
ŠUPINOVÁ, P.; BABÁK, L.; ZICHOVÁ, M. MATHEMATICAL MODELING OF THE GROWTH CURVE OF THERMOPHILIC MICROORGANISMS. Book of Abstacts, 14. Osterreichische Chemietage. Linz: GOCH, 2011. ISBN: 978-3-900554-69-9.Detail
ŠUPINOVÁ, P.; BABÁK, L.; ZICHOVÁ, M.; BURDYCHOVÁ, R. Effect of concentration of biomasson on biosorption capacity. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. S1028 (S1029 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
BURDYCHOVÁ, R.; BABÁK, L.; ŠUPINOVÁ, P. The role of Enterococci in tyramine formation in typical czech fermented sausages Herkules. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. S1036 (S1036 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Changes of Protein Profile during the Brewing Process. In Studentská odborná konference Chemie a společnost 2011/2012, Sborník příspěvků. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 61200 Brno, 2012. p. 43-48. ISBN: 978-80-214-4425-6.Detail
FLODROVÁ, D.; BENKOVSKÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Protein composition of malting barley varieties required in brewing industry. Proteomic forum 2011. Abstract book. 2011. p. 354-354.Detail
ČÍŽKOVÁ,S.;ŠALPLACHTA,J. Selected characteristics of poultry mechanically separated meat (MSM). Chemické listy. 2011. p. s1026 (s1027 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
ILLKOVÁ, K.; ZEMKOVÁ, Z.; OMELKOVÁ, J.; FLODROVÁ, D.; BENKOVSKÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R.; STRATILOVÁ, E. Characterization of polygalacturonases produced by Geotrichum Candidum. Chemické listy. 2011. p. s1014 (s1015 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
BONCZEK, O.; TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A. Isolation of DNA from probiotic products using solid carriers. Chemické listy. Praha, ČR: Česká společnost chemická, 2011. p. s1008 (s1008 p.)ISSN: 0009-2770.Detail
CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J. Determination of some important nutritive compounds in various cultivars of cornelian cherry fruit. In Studentská odborná konference Chemie a Společnost 2011/12, Sborník příspěvků. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2012. s. 49-53. ISBN: 978-80-214-4425-6.Detail
VLACHOVÁ, J.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A. Využití magnetického nosiče pro izolaci DNA z potravinového výrobku. In Zborník prác Celoslovenská študentská vedecká konferencia študentov 1. a 2. stupňa vysokoškolského štúdia „APLIKOVANÉ PRÍRODNÉ VEDY“. Trnava, Slovenská republika: Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2012. s. 94-98. ISBN: 978-80-8105-360-3.Detail
ČADEŽ, N.; ŠURANSKÁ, H.; LOZO, J.; TOPISIROVIĆ, L.; RASPOR, P. Diversity of natural yeast microflora in cheeses produced in Western Balkan countries. Book of abstracts (7th Balkan Congress of Microbiology). Belgrade: Microbiologia Balkanica 2011, 2011.Detail
SKLENÁŘOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.; DIVIŠOVÁ, R. Srovnání analytické a senzorické chutnosti tavených sýrových analogů. Chemické listy. Olomouc: ČSCH, 2012. s. 571-571. ISSN: 0009-2770.Detail
DIVIŠOVÁ, R.; ZEMANOVÁ, J.; VÍTOVÁ, E.; SKLENÁŘOVÁ, K. Stanovení alergenních vonných látek metodou mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií. Chemické listy. Olomouc: ČSCH, 2012. s. 503-503. ISSN: 0009-2770.Detail
DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Prvková analýza moravských vín a její využití v praxi. In Mikroelementy 2012. 2012. s. 100-106. ISBN: 978-80-86380-63-6.Detail
VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; SKLENÁŘOVÁ, K.; DIVIŠOVÁ, R.; BUŇKA, F. Identification of volatile aroma compounds in processed cheese analogues based on different types of fat. Chemical Papers, 2012, vol. 66, no. 10, p. 907-913. ISSN: 0366-6352.Detail
ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R.;OMELKOVÁ, J. Monitoring of yeast population isolated during spontaneous fermentation of Moravian wine. Chemical Papers, 2012, vol. 66, no. 9, p. 861-868. ISSN: 0366-6352.Detail
ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; OMELKOVÁ, J.; VADKERTIOVÁ, R. The influence of cultivation of vines for the representation of the genera of yeasts during the process of production of Moravian wines. 40th Annual Conference on Yeasts. Bratislava: 2012. p. 86-86. ISBN: 1336-4839.Detail
POLOVKA, M.; KAJDI, F.; TOBOLKOVÁ, B.; SUHAJ, M. Charakterizácia a diferenciácia maďarských a slovenských organických a konvenčných múk. Acta Agronomica Ováriensis, 2011, roč. 53, č. 1, s. 87-102. ISSN: 1416-647X.Detail
ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; OMELKOVÁ, J.; VADKERTIOVÁ, R. Interdelta-PCR identification of Saccharomyces cerevisiae strains and screening of their oenological characteristics. Sborník přednášek a posterů. Brno: MU Brno, 2012. p. 172-172.Detail
DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; ŠKAŘUPA, P. Application of ICP-MS and chemometrics for determination of the wine origin. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012. p. 124-124. ISBN: 978-80-223-3292-7.Detail
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Influence of the different farming systems on elemental content of Vitis vinifera and on antioxidant properties of wine. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012. p. 181-181. ISBN: 978-80-223-3292-7.Detail
VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SŮKALOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M. Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2013, roč. 7, č. special issue, s. 134-137. ISSN: 1337-0960.Detail
OMELKOVÁ, J.; ZICHOVÁ, M.; VUT v Brně: Nosič pro imobilizaci enzymu a biokatalyzátor. 23397, užitný vzor. Praha (2012)Detail
CIESAROVÁ, Z.; BEHAN, T.; SÁDECKÁ, J.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; KRAVEC, J.; Výskumný ústav potravinársky, Bratislava, SK; Mäspomix, s.r.o., Zvolen, SK: Zmes na prípravu chleba so zníženým obsahom akrylamidu a spôsob prípravy chleba z takejto zmesi. 6371, užitný vzor. (2012)Detail
DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.: 11th International Nutrition & Diagnostics Conference INDC 2011. Brno (28.08.2011)Detail
DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; KŘÍŽOVÁ, L.: 2nd International ISEKI Food Conference. Milano (31.08.2011)Detail